Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Να καταργηθούν ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο των σπιτιών

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταργηθούν ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο των σπιτιών
Τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και το δραστικό περιορισμό του σχετικού επιδόματος αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Αναλυτικότερα, στηναιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:
«Οι συνεχείς αυξήσεις στους φόρους που έχουν επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και την σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες θέρμανσης ή να καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.
Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης έχει περιορισθεί δραματικά και ως προς το ποσό που καταβάλλεται και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών η θέρμανση των κατοικιών έχει γίνει είδος πολυτελείας για τις λαϊκές οικογένειες.
Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην κατάργηση του ΕΦΚ, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».
Με βάση τα παραπάνω, με την τροπολογία που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί να συμπεριληφθεί ως άρθρο στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο θα ορίζει ότι «από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».
Με νέες αυξήσεις σε φόρους και τιμή ξεκινά αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Με αυξημένη τιμή εξαιτίας του νέου χαρατσώματος που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεκινά από αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αφού τα λαϊκά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν από τις αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στον ΦΠΑ.
Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα το πληρώσουν περίπου στα 92 λεπτά το λίτρο μέση τιμή, από 83 λεπτά πέρσι.
Η τιμή αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης του ΕΦΚ στα 28 λεπτά το λίτρο από 23 λεπτά που ήταν πέρσι αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% από 23% που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, και η τιμή διυλιστηρίου έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα λεπτό το λίτρο σε σχέση με πέρσι.
Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα με τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - πάντα στο πλαίσιο της «ευαισθησίας» της για την «προστασία των αδυνάμων»! - όχι μόνο αύξησε το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά έχει ήδη «πετσοκόψει» και το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Ως αποτέλεσμα, και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι και λιγότερα χρήματα εισπράττουν...
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την περσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ενώ η αξία της ακίνητης περιουσίας τους πρέπει να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Φέτος, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ανακατανομή στις «κλιματικές ζώνες», βάσει των οποίων υπολογίζεται το τελικό ποσό της επιδότησης, ώστε όπως λέει να γίνει «δικαιότερη» η κατανομή... του πετσοκομμένου επιδόματος για το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης!
Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15/10/2016 μέχρι 30/4/2016, ενώ η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISNET. Σύμφωνα με τα περσινά ισχύοντα, για όσες αιτήσεις κατατέθηκαν έως τις 31/12 η πληρωμή έγινε μέχρι τις 2/2, ενώ όσες κατατέθηκαν από την 1η Γενάρη και μετά, έφτανε Ιούνης για την καταβολή του επιδόματος...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ