Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

«Παραδοσιακά παραμύθια» από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης

 Η θεατρική ομάδα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) παρουσίασε την Τετάρτη 28/9 παράσταση με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο θεατράκι του Τριλόφου. Το θεατρικό
δρώμενο, «παραδοσιακά παραμύθια» διασκευασμένα για μικρούς και μεγάλους σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Γιαννακίδου, πραγματοποιήθηκε ως τελικό αποτέλεσμα μιας διαθεματικής εργασίας -project των ετών 2014-16. Την εκδήλωση προλόγισε η υπεύθυνη εκπαιδεύτρια και συντονίστρια του project Σοφία Τερζοπούλου, που  μίλησε γενικότερα για την αποστολή του σχολείου, τη συμβολή των διαθεματικών εργασιών στο ευρύτερο εκπαιδευτικό έργο αλλά και ειδικότερα για τη χαρά της που παρουσίαζε το συγκεκριμένο έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η σκηνοθέτης, η οποία αναφέρθηκε στην εμπειρία της συνεργασίας στο πλαίσιο της δραστηριότητας, και ο διευθυντής του ΣΔΕ, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, που τόνισε τη σπουδαιότητα της θεατρικής αγωγής, τη δημιουργία ευχάριστου κλίματος και την ανάγκη αξιοποίησης του χιούμορ και της ψυχαγωγίας. Ολοκληρώνοντας δε, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τριλόφου Στέφανο Φωτιάδη για τη σύμπραξη στην διοργάνωση και στήριξη της εκδήλωσης συμβάλλοντας και στις δαπάνες, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριλόφου «Αριστοτέλης» και τους Αχιλλέα Κωστόπουλο και Αλεξία Καλεμκερίδου για τη συμβολή τους στην προβολή της εν λόγω δράσης.
Είναι αξιοσημείωτο πως για πρώτη φορά η θεατρική ομάδα του σχολείου έκανε το τόλμημα να παρουσιάσει το θεατρικό έργο σε υπαίθριο χώρο με τεχνητό φωτισμό. Στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας, τον ήχο και τον φωτισμό υποστήριξαν οι γνωστοί επαγγελματίες συμπολίτες μας Χ.Κοκκινίδης και Η.Ερμίδης, που παρείχαν πλήρη και άρτια υποστήριξη και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο ενθουσιασμός και το ευχάριστο κλίμα ήταν διάχυτο από την αρχή μέχρι το τέλος της θεατρικής παράστασης. Το έργο συνδύαζε το δράμα, την κωμωδία αλλά και την «εμπλοκή» του κοινού στη δράση. Η αναφορά του ονόματος «Τρίλοφος» στις ιστορίες ήταν μια εύθυμη πινελιά στην πλοκή των παραμυθιών. Όπως επίσης, όταν ο πρίγκιπας του παραμυθιού με τον υποτακτικό του έψαχνε απεγνωσμένα με «το παπούτσι της Σταχτοπούτας» στο χέρι ανάμεσα στους θεατές να βρει «την καλή του», προκαλώντας διαδραστική αναστάτωση, αγωνία κι ενδιαφέρον για το πώς θα εξελισσόταν η ιστορία. Η παράσταση έκλεισε με χορό, όπως τελειώνουν πολλά παραμύθια, και την έκδηλη ευχαρίστηση των θεατών που ζητούσαν «κι άλλο!!!» ...
Ο πρόεδρος της κοινότητας Τριλόφου Πιερίας Στέφανος Φωτιάδης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους συνδημιουργούς του δρώμενου για την ευκαιρία που έδωσαν στους δημότες να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν. Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις κυρίες του Τριλόφου και την Ελένη Ζάχου, που πρωτοστάτησε στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, δείχνοντας έμπρακτη αγάπη και φιλοξενία σε όλους. Τέλος, ευχαρίστησε τους δημότες μικρούς και μεγάλους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και τίμησαν τους προσκεκλημένους με την παρουσία και τον ενθουσιασμό τους.
Εκ μέρους του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» ο Πρόεδρος Αχιλλέας Κωστόπουλος απευθυνόμενος στον διευθυντή του ΣΔΕ είπε: «Ευχαριστούμε θερμά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης, την κυρία Τερζοπούλου Σοφία υπεύθυνη project, την κυρία Γιαννακίδου Μαριάννα, που σκηνοθέτησε την παράσταση, καθώς κ’ όλους τους ηθοποιούς, που χάρισαν με τη παράστασή τους διασκέδαση για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους! Ο Τρίλοφος έμεινε ενθουσιασμένος και τα σχόλια όλων ήταν θετικά! Εμείς θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο τόπο μας και σε μια εκ νέου παράσταση! Το θεατράκι μας σας περιμένει για το επόμενο καλλιτεχνικό μας ραντεβού!»
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί δήλωσαν ιδιαίτερα περήφανοι για τη συμμετοχή τους αλλά και ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση και στήριξη των συγγενών, φίλων και γνωστών σε αυτήν τους την προσπάθεια, για την οποία εισέπραξαν πλήθος χειροκροτημάτων και συγχαρητηρίων.
Μετά την θεατρική παράσταση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στέφανος Φωτιάδης, με τη βοήθεια των κυριών του Τριλόφου Πιερίας οργάνωσε τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα, εκπλήσσοντας ευχάριστα τη θεατρική ομάδα και τους συνεργάτες. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος για τη μελλοντική συνεργασία του σχολείου με την κοινότητα του Τριλόφου Πιερίας, των τοπικών συλλόγων-σωματείων και τις ευρύτερης περιοχής.

Ως προς την ταυτότητα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ): απευθύνεται σε ενήλικες 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (ΥΕ). Το πρόγραμμα των ΣΔΕ λαμβάνει υπόψη του τις δυσκολίες και τους περιορισμούς των ενήλικων μαθητών και διαμορφώνει το περιεχόμενο των μαθημάτων προσαρμόζοντάς το σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Η φοίτηση διαρκεί δύο (2) σχολικά έτη και είναι δωρεάν. Αιτήσεις γίνονται όλο το χρόνο και για την εγγραφή χρειάζονται:
  1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και άδεια παραμονής
  2. Απολυτήριο δημοτικού ή αντίστοιχος τίτλος
  3. Πρόσφατη βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
Τα μαθήματα, που γίνονται απογευματινές ώρες 4:30-8:30μμ, αφορούν την Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα, την Πληροφορική, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τα Μαθηματικά, την Κοινωνική Εκπαίδευση, τις Φυσικές Επιστήμες και την Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή.
Επίσης, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες και ενισχυτική διδασκαλία σε όποιους τομείς οι εκπαιδευόμενοι έχουν ανάγκη. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέψεις.
Πληροφορίες:
Διεύθυνση ΣΔΕ: Μητροπόλεως 2 (κτηριακό συγκρότημα 4ου Γυμνασίου & 4ου Λυκείου, δίπλα στο Δημοτικό Πάρκο)
Τηλ:  23510-22744, στις 4:30-8:30μμ καθημερινές.
Ιστοσελίδα:  http://blogs.sch.gr/sdekater/
Email: mail@sde-kater.pie.sch.gr