Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τη δυναμική του αγροδιατροφικού κλάδου

"Ο αγροδιατροφικός κλάδος είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από το 2012 μέχρι σήμερα, παρά το έντονο
υφεσιακό κλίμα, οι εξαγωγές αγροδιατροφής ενισχύονται κατά 30% συνολικά, γεγονός που αναδεικνύει το περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης που διαφαίνεται στον κλάδο. Ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο διαχρονικά διαμορφώνεται ελλειμματικό.

Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς, οι ενδοκοινοτικές αγορές παραδοσιακά απορροφούν περίπου το 70% των αγροτικών μας προϊόντων. Αναλυτικότερα, κυριότεροι εταίροι για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα διεθνώς είναι: Ιταλία (μερίδιο 22%), Γερμανία (11%), ΗΠΑ (5%), Βουλγαρία (5%), Ην.Βασίλειο (5%), Κύπρος (4%), Ολλανδία (4%). Είναι γεγονός ότι λόγω της παρατεταμένης κρίσης των τελευταίων ετών, η κατανάλωση νωπών αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί δραστικά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αποτελούσαν σημαντικές αγορές. Για αυτό το λόγο ο ΣΕΒΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη στοχευμένης προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε χώρες με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης και μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτικές αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι μακρινές αγορές της Ασίας για εξαγωγές ακτινιδίων και σταφυλιών, καθώς πρόκειται για φρούτα υψηλής ζήτησης και θρεπτικής αξίας, που διατηρούνται για ικανό χρονικό διάστημα σε ψυγεία και μπορούν να μεταφερθούν και θαλασσίως, χωρίς αλλοίωση της ποιότητάς τους. Αντίστοιχη πολιτική, ακολουθούν ήδη με επιτυχία άλλες κοινοτικές μεσογειακές αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Παρά τα σοβαρά δομικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν τον αγροτικό κλάδο – με κυριότερα την πολυτεμαχισμένη γη, τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το υψηλό κόστος παραγωγής, τη χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, τις ευρείες περιφερειακές και τομεακές ανισότητες, τη μεγάλη πτώση στο αγροτικό εισόδημα –, υπάρχουν αξιόλογα, μοναδικά θετικά στοιχεία, που με την κατάλληλη αξιοποίηση, θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων, όσο και στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Τέτοια στοιχεία είναι οι ποικιλόμορφες εδαφοκλιματικές συνθήκες που διευκολύνουν την παραγωγή διαφοροποιημένων, ποιοτικών προϊόντων, οι αξιόλογες υποδομές της βιομηχανίας τροφίμων-ποτών, η γεωγραφική θέση της χώρας για προσέγγιση πολλών αγορών, η εξαγωγική εμπειρία σε ορισμένα προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης και ίσως το κυριότερο κατά τη γνώμη μου, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων Harvard και ΜΙΤ, «ο πλούτος των εθνών διαμορφώνεται από γνώσεις και δεξιότητες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας οικοδομείται αν αυξηθούν οι δεξιότητες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε μια οικονομία». Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αναζήτηση ξένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και θα εμπλουτίσουν την υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα της χώρας. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την φήμη του οποίου πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Πρόταση του ΣΕΒΕ είναι η συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και των εξαγωγικών φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου, με κύριο σκοπό τον ορισμό συγκεκριμένων αγορών-στόχων, τη δημιουργία εθνικού brand στον αγροδιατροφικό τομέα, τη διασφάλιση προϋποθέσεων εισόδου στις ξένες αγορές και το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προώθησης."