Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2016: ΜΑΓΕΨΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»:
ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2016
ΜΑΓΕΨΕ ΚΑΙ  ΦΕΤΟΣ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΠΟΝΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 
Το 18Ο  Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού πέρασε  το Σάββατο, στις  30 Ιουλίου από τα Γιαννωτά Ελασσόνας




Οικοδεσπότης ο Μορφωτικός  και Εκπολιτιστικός  Σύλλογος  Γιαννωτών «ο Νικοτσάρας»,
υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ


Μια μεγάλη στάση έκανε  φέτος στα Γιαννωτά Ελασσόνας το «Πολυφωνικό Καραβάνι 2016»,στα πλαίσια του  «18ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού τραγουδιού», στο  μεγάλο ταξίδι των φωνών από τις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Αυγούστου, από τη Βουλγαρία ως την Κάτω Ιταλία.

Η στάση αυτή έγινε  για δεύτερη φορά στα Γιαννωτά, το περασμένο Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και χάρισε μια μοναδική, μαγική βραδιά., στους τυχερούς που βρέθηκαν στο χώρο, ενώ η  πρώτη στάση έγινε  το 2010, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Γιαννωτών ,όπου σχεδιάζεται να είναι η μόνιμη βάση του Καραβανιού ,σε ότι αφορά τη Θεσσαλία .


Φέτος, η στάση έγινε  στην πλατεία του χωριού, , με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται για τη διάσωση και αναστήλωση του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας.


Πρόκειται για μια μεγάλη συνεργασία του  Δικτύου  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Πρόεδρος Κ. Σκριάπας) που στηρίζει και αγκαλιάζει πάντα τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες και εργάζεται γι’ αυτό  και της ΑΜΚΕ ΑΠΕΙΡΟΣ ( Πρόεδρος Αλέξ. Λαμπρίδης), που ξεκίνησε από το έτος 2010  και έτσι το Πολυφωνικό Καραβάνι 2016,πέρασε και φέτος ,για έκτη χρονιά , από τις παρυφές του Ολύμπου και  σμίγει στο διάβα του την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου και έχει ως κέντρο των εκδηλώσεών του στην πολύφωνη « Άπειρο» Ήπειρο.
Τα περασμένα  χρόνια οι στάσεις του Πολυφωνικού Καραβανιού έγιναν στα Γιαννωτά (2010) , στο Πύθιο (2011),στην Τσαριτσάνη (2012)  ,στην Κρανιά (2013) και στην Ελασσόνα (2014) .


Το μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει, ανανεώνοντας προορισμούς, διευρύνοντας προορισμούς, καλωσορίζοντας νέους συνταξιδιώτες, φιλοξενήθηκε φέτος με οικοδεσπότη τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γιαννωτών «ο Νικοτσάρας» ,που φιλοξένησε για 2η φορά τα τελευταία χρόνια,  , τη  Διεθνή Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού.


Εμφανίστηκε  το περίφημο πολυφωνικό σύνολο ¨ΧΑΟΝΙΑ¨, ο φωνητικός  Όμιλος Βαλανίδας και γυναίκες των Γιαννωτών  με την πλαισίωση δημοτικής μουσικής και λαϊκών οργανοπαικτών από την Αλβανία .


Ακούραστοι οικοδεσπότες οι εκπρόσωποι του τοπικού Συλλόγου και ο εμπνευστής και η ψυχή  των στάσεων του Καραβανιού στη Θεσσαλία κ. Τηλέμαχος Γκουλέτσας , που κατάφεραν το περασμένο Σάββατο να μετατρέψουν την πλατεία των Γιαννωτών ,σε ένα χώρο σπονδής στην αυθεντική λαϊκή μας παράδοση, που με το πέρασμα των χρόνων ,δυστυχώς χάνεται.


Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στηρίζει και διασώζει  την παράδοση

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" κ. Κώστας Σκριάπας  «  Το μεγάλο ταξίδι των φωνών ,η 18η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού ,στον πιο όμορφο σταθμό του, στην πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας, έκανε  μια στάση στα Γιαννωτά Ελασσόνας και μας ταξίδεψε  σε μια σπάνιας ομορφιάς βραδιά ,που συγκίνησε όλους ,όσους κατέκλυσαν την πλατεία των Γιαννωτών  ,ενώ το παραδοσιακό  γλέντι, με γνήσια  παραδοσιακά ακούσματα συνεχίστηκε μέχρι το πρωΐ.
Φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, φωνές πολύγλωσσες και πολύφωνες. Φωνές που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη. Φωνές που αντηχούν έρωτες, θανάτους και ξενιτιές. Φωνές κατοικημένες από βουνά, ποτάμια, αντάρες και θάλασσες. Φωνές απέριττες, δωρικές. Φωνές που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά, από την Ήπειρο ,Β. Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία ,Κάτω Ιταλία ,μέχρι και τη Σικελία
Ένα σμάρι φωνών που ταξιδεύει από την Άπειρο Ήπειρο στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. ένα ταξίδι που περνά από την Ήπειρο ,Β. Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία ,Κάτω Ιταλία μέχρι και τη Σικελία .


Πολυφωνικοί όμιλοι, οι τελευταίοι εναπομείναντες της αυθεντικής ερμηνείας και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντιούνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης. Ρίγος και σφρίγος στη μεγάλη γιορτή των φωνών.
Γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ακούραστο σκαπανέα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ. Αλέξανδρο Λαμπρίδη, στενού συνεργάτη του αξέχαστου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου  και την ομάδα του ,που με τόση επιμέλεια ,πείσμα , προσήλωση και απέραντο σεβασμό στην παράδοση ,διασώζουν και ψηφιοποιούν την αυθεντική λαϊκή μας παράδοση ,συνεχίζοντας το έργο στον τομέα αυτό ,της Δόμνας Σαμίου και την παραδίδουν ατόφια στις νεότερες γενιές .
Τo Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που το έτος 2015 διοργάνωσε στο Βόλο (24-26/9/2015) το πρώτο στην ιστορία Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMEd 2015, σε συνεργασία με το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δείχνει τεράστια σημασία στη διάσωση και την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού και την ανάδειξή του σε όλο τον κόσμο, διοργανώνοντας μεγάλα συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια για τον σκοπό αυτό  ».


Διοργάνωση της συναυλίας: Μορφωτικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος Γιαννωτών «ο Νικοτσάρας» και η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Άπειρος" (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) που φέτος κλείνει 20  χρόνια δράσης και προσφοράς ,υπό την αιγίδα του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ,πέρα από τον Πρόεδρο του Δικτύου  κ. Κων/νο  Σκριάπα , ο Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Φουρκιώτης , η πρόεδρος του ΧΟΣ Σπαρμού κ. Βίκυ Νίκου , πολλοί άλλοι εκπρόσωποι Φορέων της περιοχής , όλοι οι κάτοικοι των Γιαννωτών και πλήθος κόσμου  από όλο τον Καλλικρατικό Δήμο Ελασσόνας .


Με Εκτίμηση
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος
 Ο  Αντιπρόεδρος Α΄
Σκριάπας Κων/νος
Θωμάς Αστερίου
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης
Οικονομολόγος