Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Γενική Δ/νση
Γεωργίας της Ε.Ε. και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π.) πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ» τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.
Στην ομιλία του ο Γ. Γραμματέας αναφέρθηκε στην αξία και ιδιαιτερότητα των αγροτικών προϊόντων με  Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), ανέδειξε την τεράστια σημασία της φέτας για την χώρα μας, την ισχυροποίηση της προστασίας των Γ.Ε. στις διεθνείς συμφωνίες της Ε.Ε. με τις τρίτες χώρες καθώς και την δυναμική του χρηματοδοτικού εργαλείου του μέτρου της προώθησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον τόνισε τον στρατηγικό στόχο του υπουργείο  για  την βελτίωση της  ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, που εκτός των άλλων προσανατολίζεται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω συλλογικών δραστηριοτήτων, στην βελτίωση-ανάδειξη της ποιότητας και   στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. 
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.ΓΑ.Π. κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε σε θέματα παραγωγής και  εμπορίας των γαλακτοκομικών καθώς και στις σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές για τον κλάδο.
Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Diego Fano, Διευθυντής στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέπτυξε τις δυνατότητες και νέες ευκαιρίες που προσφέρονται από το θεσμικό πλαίσιο του νέου κανονισμού για την προώθηση των προϊόντων,  αλλά και  τους σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να διασφαλίζεται η επιτυχία των προγραμμάτων προώθησης.
Εκπρόσωποι δυναμικών συλλογικών φορέων όπως Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και Ενώσεις Συνεταιρισμών από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία μετέφεραν τη γνώση και την εμπειρία τους με παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων προώθησης προϊόντων Γ.Ε. στις διεθνείς αγορές.

Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν  εκπρόσωποι του τομέα, εκτελεστικοί φορείς προγραμμάτων, καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημίου,  υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων και οργανισμών.