Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Μεγάλη τιμή για το Λιτόχωρο στην Έκθεση των 15 καλύτερων εικαστικών έργων Β.Ελλάδας

  ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

Μεγάλη τιμή για το Λιτόχωρο



* ΤΟ 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΠΙΤΣΙΟ ΑΠΕΝΕΙΜΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ


* ΤΟ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΤΑΡΑ – ΕΠΑΙΝΟ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΛΑΒΕ Η ΛΙΝΑ ΓΙΑΜΟΥΖΗ


Μεγάλη τιμή αποτελεί για το Λιτόχωρο το γεγονός ότι δυο καλλιτέχνες της, ως κάτοχοι καλλιτεχνικών βραβείων, συμμετέχουν σε Έκθεση των 15 καλύτερων εικαστικών έργων τής Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για Έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης τού Δήμου Νεάπολης – Συκεών που διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού θεσμού «Παράλληλοι Δρόμοι».


Στην Έκθεση αυτή που άνοιξε τις πύλες της τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου, μεταξύ των 15 συμμετεχόντων, είναι και ο Λιτοχωρίτης Ιωάννης Πίτσιος που απέσπασε το 2ο βραβείο ζωγραφικής, όπως επίσης και ο Λιτοχωρίτης Παναγιώτης Φτάρας που απέσπασε το 1ο βραβείο φωτογραφίας. Επιπλέον, έπαινο ζωγραφικής έλαβε και η Λίνα Γιαμούζη από την Κατερίνη.


Ο Λιτοχωρίτης καλλιτέχνης Ιωάννης Πίτσιος

Ξεχωριστή αίσθηση και ενδιαφέρον στα εγκαίνια της έκθεσης (7/6/2016) προκάλεσε ένα νέο έργο τού Λιτοχωρίτη καλλιτέχνη Γιάννη Πίτσιου που παρουσιάζει σε ρεαλιστική απεικόνιση τις κορυφές τού Ολύμπου. Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από φωτογραφία τού 1913 που «τράβηξε» ο πρώτος κατακτητής των κορυφών τού Ολύμπου, ο Γαλλοελβετός Fred Boissonnas. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι στα περισσότερα έργα του ο καλλιτέχνης Ιωάννης Πίτσιος εξυμνεί τις ομορφιές και τον μύθο του Ολύμπου.


Όπως είναι γνωστό, στον Γιάννη Πίτσιο απονεμήθηκε το 2ο βραβείο τού Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) στο πλαίσιο της Έκθεσης «Παράλληλοι Δρόμοι 2015», που έλαβε χώρα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 14/9 έως 30/10/2015. Αυτή ακριβώς η βράβευση έδωσε στον Γιάννη Πίτσιο τη δυνατότητα συμμετοχής στην ετήσια Έκθεση Βραβευθέντων Εικαστικών Έργων Βορείου Ελλάδος 2016.


 Ο «Όλυμπος» και η «Γυναίκα Γη»

Στην Έκθεση των βραβευθέντων έργων ως των 15 καλύτερων στη Βόρεια Ελλάδα, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τρεις από τις πολλές αξιόλογες εικαστικές δημιουργίες του. Τα δύο από τα έργα του που βραβεύτηκαν, αφορούν τον Όλυμπο, το βουνό των θεών και των μύθων, το παγκόσμιο σύμβολο της φύσης και της ιστορίας, το βουνό των αγώνων για την ελευθερία αλλά και το βουνό τού φυσικού κάλλους που αποτελεί πηγή ζωής για τους γύρω κατοίκους του αλλά και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για κάθε πραγματικά καλλιτεχνική ψυχή, όπως είναι ο Γιάννης Πίτσιος.


Στο τρίτο του έργο ο Λιτοχωρίτης καλλιτέχνης παρουσιάζει τη γυναίκα τής γης, τη γυναίκα που συνεχίζει να τίκτει το ανθρώπινο γένος στους αιώνες, αλλά και τη γυναίκα που συγχρόνως μπορεί να αποτελεί πηγή ιδεών, τη γυναίκα που μπορεί να πλημμυρίζει τον κόσμο με πλούτο συναισθημάτων, τη γυναίκα που μπορεί να σκορπά γύρω της χαμόγελα, αγάπη, καλοσύνη και ό,τι πιο φωτεινό υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή!


Η Κριτική Επιτροπή

Στην κριτική επιτροπή που αξιολόγησε και βαθμολόγησε τα έργα, είχαν συμμετάσχει η Ιστορικός Τέχνης και τ. Διευθύντρια εκδηλώσεων στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Έλλη Κοκκίνη, ο Διευθυντής Πινακοθήκης τής Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ιωάννης Τσούτσας καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Παλιάν.


Το βραβείο στον Γιάννη Πίτσιο καθώς και στους άλλους βραβευθέντες, Παναγιώτη Φτάρα και Λίνα Γιαμούζη (έπαινο), απένειμε ο κ. Παλιάν, ο οποίος, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, συνεχάρησαν όλες και όλους τούς καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στους «Παράλληλους Δρόμους 2015».


 Η μεγάλη αξία τού καλλιτέχνη Γιάννη Πίτσιου αναγνωρίζεται σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας

Πραγματικά, αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Λιτοχωρίτη εικαστικό καλλιτέχνη Γιάννη Πίτσιο τόσο η βράβευσή του όσο και το γεγονός ότι συμμετέχει, ως κάτοχος 2ου βραβείου, σε Έκθεση των 15 καλύτερων εικαστικών έργων τής Βόρειας Ελλάδας την οποία διοργανώνει αυτό το διάστημα ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού θεσμού «Παράλληλοι Δρόμοι».


Μέσα από τη βράβευση αλλά και μέσα από τη δυνατότητα συμμετοχής στην Έκθεση των 15 καλύτερων έργων σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, η Κριτική Επιτροπή τού Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος αναγνώρισε την αναμφισβήτητη αξία τού καλλιτέχνη Γιάννη Πίτσιου και τον ανέδειξε.