Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Επίσκεψη του Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, στο Δήμο Αλεξάνδρειας το πρωί του Σαββάτου 21/5/2016.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γκυρίνη κατά την οποία έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΟΑΝ, όπως επίσης και θέματα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και πιο συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Αναλυτικότερα η συζήτηση συμπεριέλαβε θέματα όπως η αλλαγή φιλοσοφίας των πολιτών σε ότι αφορά την διαχείριση των αστικών αποβλήτων με την εισαγωγή της διαλογής στην πηγή των αποβλήτων του Δήμου σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί και μέταλλο), τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων, τη διαχείριση των συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, τη δημιουργία μονάδας Δημοτικής κομποστοποίησης, τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου καθώς και θέματα επανεξέτασης και τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, «η θεσμοθέτηση κινήτρων ανακύκλωσης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου Αλεξάνδρειας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας» ανέφερε ο Δήμαρχος. Σύντομα θα εκδοθεί η «ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ», οι κάτοχοι της οποίας θα ανταμείβονται άμεσα με ποικίλους τρόπους (π.χ. έκπτωση σε υπηρεσίες του Δήμου, δωρεάν εισιτήρια εκδηλώσεων,  εκπτώσεις σε συμβεβλημένα εμπορικά καταστήματα κτλ) για κάθε ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιούμενο  υλικό που θα συλλέγουν και θα το μεταφέρουν στις ειδικά διαμορφωμένες δομές του Δήμου. Επίσης, άμεσο στόχο της διοίκησης αποτελεί η δημιουργία συστήματος συλλογής των ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ από τις οικογένειες των μαθητών και η συγκέντρωση τους σε ειδικές δεξαμενές που θα χωροθετηθούν εντός των σχολικών μονάδων, ο οποίος αναμένεται να υλοποιηθεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017. Η ανταλλαγή του συλλεγόμενου τηγανελαίου με ανάλογη ποσότητα βιοντίζελ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των σχολικών κτιρίων, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και εξοικονομώντας περαιτέρω δημοτικούς πόρους.

Στο τέλος της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνεργασίας της Ε.Ο.ΑΝ. με τα στελέχη του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου, με στόχο να καταστεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας πρωτοπόρος Δήμος σε ότι αφορά νέες δράσεις, μεθόδους και πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.  Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης είναι ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα. Είναι υπεύθυνος για την έγκριση των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ανά προϊόν, καθώς και για τον έλεγχο της προόδου της Ελλάδας στον τομέα της ανακύκλωσης.


Περισσότερες Πληροφορίες: Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής                             
Αρμόδια στελέχη: Σοφία Κωταΐδου, Βιργινία Νικολοπούλου, Κυριακή Κουκουλή και Θεόδωρος Μαμουδέλης, τηλ. 2333 3 50105, 2333 3 50126, 2333 3 50161 και 2333 3 50155.