Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2016 ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ - Διάλεξη Omer Asan

 Στις 4/5/2016 πραγματοποιήθηκε στην Νέα Τραπεζούντα Πιερίας  η εναρκτήρια εκδήλωση των Υψηλαντειων δηλαδή των καθιερωμένων εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο από το 1983  ο
Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Αλέξανδρος Υψηλάντεια  Νέας Τραπεζούντας Πιερίας .


Τα φετινά Υψηλάντεια ήταν  αφιερωμένα στην Οφίτικη Διάλεκτο    με κεντρικό ομιλητή τον Οφίτη συγγραφέα και εκδότη βιβλίων OMER ASAN . Ποιός είναι ο Οmer Asan;
Είναι ο συγγραφέας του Pontos Kulturu δηλαδή "Ο πολιτισμός του Πόντου" για το οποίο το 2002 δικάστηκε με τη κατηγορία ότι έκανε «γραπτή προπαγάνδα με σκοπό τον διαμελισμό της Τουρκίας και εξύβριση της μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ .


Μάλιστα, χρειάστηκε να κινητοποιηθεί το Ευρωκοινοβούλιο για να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Ο Oμέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και κατάγεται από το χωριό Ερένκιοϊ του Όφη Τραπεζούντας, μιας παραδοσιακά ελληνόφωνης περιοχής. Το βιβλίο αυτό ήταν μια αξιοσημείωτη προσπάθεια καταγραφής του ελληνόφωνου πολιτισμού που βρίσκεται ακόμα εν ζωή στο σημερινό Πόντο.


Επί πλέον ο Ομέρ με το βιβλίο του έδωσε  πλήθος ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων που σχετίζονται με την εξισλαμισμένη ρωμέϊκη κοινωνία απο την οποία προέρχεται και αυτός. Μετά το τέλος της διάλεξης ο Πρόεδρος του Συλλόγου επέμεινε στον Ομερ Ασάν το βραβείο Αλέξανδρος Υψηλάντης για την προσφορά του στη διάδοση του πολιτισμού της επαρχίας ¨Οφεως του Πόντου. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα , με παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου  από την Παραδοσιακή Χορωδία του Συλλόγου μας .

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Δημοσθένης Σεϊταρίδης , Αντιπρόεδρος Δ.Σ.