Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Παρουσίαση βιβλίων στη Κατερίνη την Κυριακή 15 Μαΐου

Η Κάκια Ξύδη και ο Βασίλης Καραναστάσης στο Θέατρο Commedia
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Μια παρουσίαση δυο βιβλία....Έτσι θα γιορτάσουν οι εκδόσεις Πνοή τα πρώτα τους βιβλία στη Κατερίνη ώστε να γίνουν γνωστά στη πόλη μας. Η συγγραφέας Κάκια Ξύδη και εκδότρια της “Πνοής” θα παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα “Φυσάει” που εγκαινιάζει και τον νέο της εκδοτικό της οίκο ευελπιστώντας να σκύψει με αγάπη πάνω από το κάθε βιβλίο, κάνοντάς το μοναδικό, τιμώντας τον συγγραφέα και το έργο του. Όπως λέει και η ίδια: “Μια διαφορετική λογοτεχνική πρόταση για ανθρώπους που ψάχνουν το άλλο, το φρέσκο, το πρωτότυπο στην ελληνική λογοτεχνία.
Τη Κυριακή 15 Μαίου, στις 7 το απόγευμα, οι αναγνώστες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα δύο πρώτα βιβλία και εύχομαι καλοδιάβαστα το “Φυσάει” της Κάκιας Ξύδη και “Έγκλημα και ταλαιπωρία”του Βασίλη Καραναστάση στο θέατρο Commedia του Θανάση Μαργαρίτη (Σβορώνου 40 Κατερίνη). Για τα βιβλία θα μιλήσουν ο συγγραφέας Βασίλης Μόσχης και ο θεατρικός συγγραφέας-ηθοποιός Θανάσης Μαργαρίτης. Ενώ οι αναγνώστες θα παρακολουθήσουν και ένα θεατρικό δρώμενο από τον θίασο του Εργαστηρίου.
Να σας πω λίγα λόγια για τους συγγραφείς και το έργο τους για να τους γνωρίσετε καλύτερα .


Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ στη Σελλασία Λακωνίας. Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το Saint George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ακόμη με την οικογένειά της.Η αγάπη της για τη γραφή οδήγησε τα βήματά της στο Κολλέγιο Αθηνών και στο ΕΚΕΒΙ για σεμινάρια δημιουργικής γραφής και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο για μαθήματα λογοτεχνίας.Έχει κάνει πολλές κριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων φίλων συγγραφέων, και εδώ και τρία χρόνια κάνω μια λογοτεχνική-μουσική εκπομπή στο διαδικτυακό Ραδιόφωνο με τίτλο «Κρυστάλλινες νύχτες».Τον Δεκέμβριο του 2010 το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ταξίδι στην ομίχλη» Το 2012 ακολούθησε το μυθιστόρημα «Σε ελεύθερη πτώση», ενώ ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι, με τίτλο «Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες». Η αγάπη της για τα παιδιά και οι όμορφες στιγμές που πέρασε μαζί τους την οδήγησαν το 2014 να εκδώσει και το δεύτερο παιδικό της βιβλίο, με τίτλο «Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής». Και τα τέσσερα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οσελότος. Η ίδια δήλωσε σε μια συνέντευξη της για το πότε άρχισε να γράφει :”Ασυνείδητα το έκανα από μικρή, πρέπει να ήμουν γύρω στα δεκαέξι όταν έγραψα το πρώτο μου ποίημα. Από τότε και μετά, κάθε φορά που είχα κάποιο πρόβλημα ή με απασχολούσε κάτι, ένιωθα πολύ όμορφα αποτυπώνοντας τις σκέψεις μου στο χαρτί. Ποτέ όμως δεν είχα σκεφτεί ότι θα γινόμουν συγγραφέας. Αυτό προέκυψε πολύ αργότερα και ήταν μια επιτακτική ανάγκη που δεν μπορούσα να αγνοήσω.”
Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος.Στάλα στάλα γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί»και τα «πρέπει» με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.”
Σκέψεις που παίρνουν σχήμα και συναισθήματα που κυκλοφορούν χυμένα, γεμάτα χρώμα μέσα στις σελίδες όπως και το εξώφυλλο που με τη πρώτη ματιά κερδίζει τον αναγνώστη, Η κεντρική ιδέα είναι μια ερωτική ιστορία που ξεδιπλώνεται μιλώντας το μυαλό, τα θέλω, η καρδιά, που από μόνα τους έχουν τη δύναμη να στήσουν ένα ολόκληρο σκηνικό έρωτα, προδοσίας, αγάπης, ελπίδας και μοναξιάς.


Αστυνομικό είναι το έτερο βιβλίο της παρουσίασης και μιλά για τον “Οράτιο Χ. που είναι ιδιωτικός ερευνητής. Ένας καθημερινός άνθρωπος, με χρέη, σπάνιες ερωτικές σχέσεις, εσωτερικές αναζητήσεις και αυτοκτονικές τάσεις. Που πίστευε ότι ανέλαβε μια απλή υπόθεση, αλλά βρέθηκε γελασμένος… Ιδιόρρυθμοι μάρτυρες, τραγελαφικές καταστάσεις και μια έρευνα που πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, συνθέτουν το παζλ μιας μπερδεμένης υπόθεσης. Δεν το έχω διαβάσει, εκεί θα το ακούσω..
Το βιογραφικό του συγγραφέα Βασίλη Καραναστάση είναι λίγο τρελιάρικο και έξω από τα συνηθισμένα. Ανατρεπτικό δηλαδή με πολύ χιούμορ όπως το βιβλίο του που θα παρουσιαστεί το ίδιο απόγευμα. Η νέα γενιά των συγγραφέων ίσως θέλει να σπάσει τα συνηθισμένα, σκέφτηκα διαβάζοντάς το...Είναι ενήλικος, του αρέσει αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ ενώ απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπύρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Ραντεβού λοιπόν τη Κυριακή 15 Μαίου, στις 7 το απόγευμα στο θεατρικό Εργαστήρι Commedia για να ακούσουμε τους συγγραφείς και να παρακολουθήσουμε το θεατρικό δρώμενο που μας θα παρουσιάσει  το Εργαστήρι του Θανάση Μαργαρίτη...