Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΛΗΞΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

     Στη κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με πρωτοβουλία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, η βάση της οποίας
απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς με καταγωγή από τον Κολινδρό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17-4-2016 το πρωί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, με ομιλητή τον κ. Αχιλλέα Παπουτσή, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ και θέμα: "Παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα. Παρόν και μέλλον ".                             ,



Επιγραμματικά τα κύρια σημεία της παρουσίασης του εισηγητή ήταν τα παρακάτω:
    Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με τους μεγάλους ρυθμούς αύξησης της κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων και τη διαφαινόμενη πιθανή εξάντλησή τους το ενεργειακό πρόβλημα οριζόταν ως αγωνία και προβληματισμός για την επάρκεια και το χρόνο εξάντλησης των πηγών ενέργειας.


    Στη συνέχεια όμως φάνηκε καθαρά ότι το ενεργειακό πρόβλημα για τον πλανήτη δεν ήταν τόσο πρόβλημα επάρκειας και εξάντλησης των πηγών, όσο κυρίως πρόβλημα διαχείρισης και κατανομής τους μεταξύ μεγάλων ή και μικρών δυνάμεων.
 Τελικά το πρόβλημα έχει μετεξελιχθεί σε ένα τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι,
με κυρίαρχους παίκτες τις πιο μεγάλες δυνάμεις.

  Για την παγκόσμια κατανομή των απολήψιμων αποθεμάτων άνθρακα, ο εισηγητής ανάφερε ότι η Αμερική διαθέτει το 28%, των παγκόσμιων αποθεμάτων η Ρωσία το 18%,  η Κίνα το 13% και ο υπόλοιπος κόσμος το 39%. 


   Στη κατανομή των βεβαιωμένων αποθεμάτων αργού πετρελαίου παρουσίασε με στατιστικά στοιχεία ότι η Μέση Ανατολή διαθέτει το 48%, η Κεντρική και Νότια Αμερική 20%, η Βόρεια Αμερική 13%, Αφρική 8%, Ευρασία 7% (Ευρώπη και Ρωσία), και Ασία 3%.
  Στην περίπτωση των βεβαιωμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, η κατανομή πρώτη φέρνει την Μέση Ανατολή με 42,7% στη συνέχεια έρχεται η Ευρώπη και η Ευρασία με 31%, η Ασία με 8,2% και ακολουθούν η Αφρική 7,6% και η Κεντρική
και Νότια Αμερική με 4,1%

   Ο ομιλητής επίσης αναφέρθηκε στα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου και την κατανομή τους μεταξύ OPEC (μικρών χωρών) και υπόλοιπου κόσμου, στη συνολική παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή, στην εξέλιξη της κατανάλωσης ενέργειας ανά καύσιμο και τέλος στο κόστος της ενέργειας σε διάφορες χώρες για τον καταναλωτή. Το κόστος της ενέργειας ανά κάτοικο διαμορφώνεται κυρίως από τη φορολογική πολιτική κάθε χώρας και όχι από τις αρχικές τιμές παραγωγής ή προμήθειας των καυσίμων οι οποίες ακόμα είναι αρκετά χαμηλές.


   Για τον πλανήτη μας τόνισε ότι τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων αναμένεται να τετραπλασιασθούν στο μέλλον, αφού δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη τεράστιες περιοχές του πλανήτη μας. Ανέφερε επίσης ότι σχεδόν μοναδική πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος, αφού τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και οι ανανεώσιμες πηγές δεν θα υπήρχαν χωρίς την ηλιακή ενέργεια. Μόνο η παραγόμενη σήμερα πυρηνική ενέργεια δεν προέρχεται από τον ήλιο.
   Αναφέρθηκε ακόμα στη «στρατηγική έλλειψη», μια μεγάλη περιοχή του πλανήτη μας που μπορεί σχηματικά να εγγραφεί σε μια τεράστια έλλειψη στην οποία υπάρχουν το 70% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 65% των αποθεμάτων φυσικού αερίου και περιλαμβάνει τις χώρες της Μέσης Ανατολής  μεγάλο κομμάτι της Ρωσίας και κάποιες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και το Ιράν. Ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του οι συγκρούσεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή τα πολλά τελευταία χρόνια συνδέονται και είναι απόρροια αυτής της υψηλής συγκέν­τρωσης ενεργειακών αποθεμάτων και του ανταγωνισμού των μεγάλων δυ­νάμεων για τον έλεγχό τους.

Οι λύσεις που προτείνονται συνδέονται με την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας η οποία σε αφθονία φθάνει καθημερινά στη γη. Προς το παρόν όμως τα συστήματα που έχουν επινοηθεί δίνουν ενέργεια με κόστος πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της ενέργειας που παράγεται με τα συμβατικά καύσιμα. Έτσι στις περισσότερες χώρες η παραγωγή της ενέργειας γίνεται με τη χρήση συμβατικών καυσίμων παρά τα τεράστια προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται στον πλανήτη με την αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.


    Και κατέληξε ότι κατά την προσωπική του άποψη στο απώτερο μέλλον η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα θα προκύψει από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας που θα προ­έρχεται από εργοστάσια πυρηνικής σύντηξης υδρογόνου τα οποία δεν δημιουργούν σοβαρά απόβλητα και ακτινοβολία γ, σε αντίθεση με τα σημερινά πυρηνικά εργο­στάσια τα οποία βασίζονται σε πυρηνικές αντιδράσεις σχάσης (του ουρανίου).
Θα πρέπει δηλαδή να μιμηθούμε-αντιγράψουμε αυτό που καθημερινά συμβαίνει στον ήλιο.
    Για την Ελλάδα ανέφερε ότι είμαστε ακόμα μακριά από το να έχουμε βεβαιωμένα κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές ενδεί­ξεις και σε ορισμένες περιοχές και αποδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων αργού και φυσικού αερίου. Θα πρέπει όμως να γίνουν πολλές ακόμα έρευνες-γεωτρήσεις για να μιλάμε για βεβαιωμένα κοιτάσματα. Δυστυχώς πολλές περιοχές-«οικόπεδα» με πιθανά κοιτάσματα (ειδικά στη δυτική Ελλάδα) βρίσκονται σε μεγάλα βάθη της θάλασσας. Με την πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων το τελευταίο διάστημα εξέλιπε και το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών για τη διενέργεια γεωτρήσεων σε τέτοιες περιοχές.  Επίσης ανέφερε ότι στο Βόρειο Αιγαίο οι έρευνες πρακτικά δεν προχώρησαν πέρα από την περιοχή βορειοδυτικά της Θάσου λόγω των γνωστών προστριβών με την Τουρκία.


 Άλλη μια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η οποία  οφείλεται αφ'ενός μεν στην αγαστή συνεργασία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, αφ' ετέρου στη συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη εκδήλωση αυτόν τον θεσμό και οι ερωτήσεις τους προς τον ομιλητή, έδειξαν το ενδιαφέρον και προβληματισμό τους για το ενεργειακό πρόβλημα.                                                                             
Οι επόμενες εκδηλώσεις με τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς, θα συνεχιστούν το φθινόπωρο.
  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.