Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ - 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης τροποποίησης της διαμόρφωσης και της φωτεινής σηματοδότησης του κόμβου Εγνατίας – 3ης Σεπτεμβρίου, για τη βελτίωση των συνθηκών οδικής
ασφάλειας, υπογράφηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, ανάμεσα στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, και τον ανάδοχο μελετητή.  
Με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Ανάδοχος Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Τροχαίας) ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τους πεζούς, στον επίμαχο συγκοινωνιακό κόμβο, καλύπτοντας τη δαπάνη για την εκπόνηση των απαραιτήτων μελετών και την κατασκευή των έργων.
Στο αντικείμενο της κυκλοφοριακής μελέτης περιλαμβάνεται ο ανασχεδιασμός του κόμβου Εγνατίας – 3ης Σεπτεμβρίου και του τμήματος της οδού Εγνατίας μεταξύ των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Καυτανζόγλου, είτε με τοποθέτηση διαχωριστικής νησίδας ασφαλείας και διευθέτηση της χάραξης των υφιστάμενων λωρίδων κυκλοφορίας, είτε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας για τα οχήματα και τους πεζούς.
Ακόμη, προβλέπεται η τροποποίηση της ρύθμισης του φωτεινού σηματοδότη του κόμβου Εγνατίας – 3ης Σεπτεμβρίου, με έλεγχο της δυνατότητας αριστερής στροφής από την ανατολική πρόσβαση της οδού Εγνατίας προς την οδό 3ης Σεπτεμβρίου και την οριοθέτηση διάβασης πεζών.
Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 16.236€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης είναι 60 ημέρες.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς επισημαίνει: «Το ζήτημα κυκλοφοριακής διευθέτησης της περιοχής, όπου αναπτύσσεται το εργοτάξιο του υπό κατασκευή σταθμού ‘’Πανεπιστήμιο’’ του Μετρό Θεσσαλονίκης, κρίνεται αναγκαία, καθώς το σημείο χαρακτηρίζεται από μεγάλη επικινδυνότητα για τους πεζούς αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς».