Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. Ο ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" ΤΗΣ PELLA TV

 Την Κυριακή 6-3-2016 και ώρα 15.05΄ έκτακτα, και τις καθιερωμένες μέρες σε επανάληψη (Τετάρτη 9-3-2016 και ώρα 15.00'  και την Πέμπτη 10-3-2015 ώρα 22.00'), θα μεταδοθεί η
εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" στον τηλεοπτικό σταθμό "ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ", στην οποία καλεσμένοι είναι ο γνωστός σ' όλους λαογράφος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και τηλεοπτικός-ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών λαογραφικού πολιτισμού (Ο τόπος και το τραγούδι του, Λαϊκός Χειμώνας, κ.α.)  Γιώργης Μελίκης,  δημιουργός και του ομώνυμου Εθνογραφικού Κέντρου στη Μελίκη Ημαθίας, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μελίκης, συγγραφέας  και παλιός πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων  Αλέξανδρος Ακριτίδης και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου και χοροδιδάσκαλος  Αχιλλέας Τσιάρας.
  Οι καλεσμένοι στην εκπομπή που παρουσιάζει και επιμελείται ο Βασίλης Τραούδας, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναφέρονται στην ιστορία του καρναβαλίου της Μελίκης διαχρονικά, ενός εθίμου που διατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια.
  Φωτογραφίες που αφηγούνται, που ξυπνούν μνήμες, που αναδεικνύουν την αγάπη του κόσμου για τη διατήρηση της τοπικής του παράδοσης. Εικόνες που περιγράφουν τα αντανακλαστικά και τα αισθητήρια όργανα μιας κοινωνίας, μέσα από στιγμές δημιουργίας και έμπνευσης.

  Φωτογραφίες που έχουν να πουν μια ιστορία, ένα γεγονός, ένα περιστατικό, μια ανάμνηση, δεν πρέπει να είναι καταχωνιασμένες σε σκονισμένα άλμπουμ ή κλειστά συρτάρια. Το μόνο που θα συμβεί θα είναι να ξεχαστούν εκεί και να χαθούν πολύτιμες πληροφορίες ίσως για την τοπική ιστορία. Φέρνοντάς τες στην επιφάνεια θα επανέλθουν μνήμες και στιγμές που είναι αποτυπωμένες σ' αυτές, θα αναγνωρισθούν ίσως μερικές φυσιογνωμίες που ήταν μέχρι τότε άγνωστες και το πιο σημαντικό, αυτοί που θα τις δουν θα γίνουν κοινωνοί ιστορικών γεγονότων που εμπεριέχουν οι φωτογραφίες.