Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Καθορισμός ανώτατων τιμών για συγκεκριμένα είδη σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό

Έλεγχοι σε σημεία-επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη  χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα διενεργηθούν από το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Διεύθυνσης
Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας  για  την τήρηση των ανώτατων τιμών διάθεσης συγκεκριμένων προϊόντων


Υπουργική απόφαση με θέμα: «Καθορισμός ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης λόγω της κατάστασης ανάγκης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό» (ΑΔΑ: 7Α7Ν4653Ο7-40Κ), με αριθμό ΦΕΚ 520/Β/02-03-2016 εκδόθηκε προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών και ορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη και αφορά σημεία-επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι και έχουν απευθείας πρόσβαση στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο ή σε παράπλευρες - παράλληλες οδούς, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τους Ευζώνους με την Ειδομένη.

Έλεγχοι σε σημεία-επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη  χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Διεύθυνσης  Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας  Πιερίας για την τήρηση της παραπάνω υπουργικής απόφασης.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προκειμένου να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα λόγω του αυξημένου κύματος προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε επιχειρήσεις της Πιερίας για την τήρηση της σχετικής υπουργικής απόφασης», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.




Σημεία –επιχειρήσεις που θα ελέγχονται είναι:

  • α) Κυλικεία
  • β) Αναψυκτήρια
  • γ) Καφέ - Καφέ μπαρ
  • δ) Ταχυφαγεία
  • ε) Μίνι μάρκετ
  • στ) Περίπτερα
  • ζ) Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ)
  • η) Λοιπά σημεία πώλησης


Αναλυτικότερα, τα είδη,  για τα οποία ορίζονται   ανώτατες τιμές πώλησης αυτών, είναι τα εξής:

Ανώτατες τιμές των προϊόντων
ΕΙΔΗ
ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α.
1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου.
0,50
2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου.
0,60
3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου.
1,00
4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο.
1,25
5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο.
1,45
6) Τσάι ρόφημα ζεστό
1,00
7) Τσάι ρόφημα κρύο
1,20
8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml.
1,50
9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου.
1,00

Επιπρόσθετα θεσπίζονται και τα ακόλουθα:

α) Οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους).
β) Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ειδών του ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑ  είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των σημείων πώλησης για επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοια προϊόντα.
γ) Η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων, πέραν των υπολοίπων ειδών που διαθέτουν, και των ειδών του ΠΙΝΑΚΑ 1 με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους σε ειδικό πλαίσιο, στο οποίο αναγράφονται με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τα εξής:

·         «ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ, ΤΟΣΤ, ΤΣΑΪ, ΧΥΜΟΙ Κ.Λ.Π. ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ – FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHES, TOASTS, TEA, JUICES E.T.C. ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES»

·         Τα είδη του Πίνακα 1 με τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500€) για υπέρβαση ανά είδος και πεντακοσίων ευρώ (500€) για έλλειψη ανά είδος.