Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΔΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ


ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ 

Ένα σπουδαίο μνημείο της τέχνης και του πολιτισμού αποδόθηκε στη θ. λατρεία στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. 


Πρόκειται για τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αιγινίου, που αποτελεί μνημείο του 16ου αι. και σημείο αναφοράς των κατοίκων της κωμοπόλεως στην Βόρεια Πιερία. 
Ο Ιερός αυτός Ναός στέγασε τις λατρευτικές ανάγκες των προσφύγων από τη Θράκη, όταν ξεριζωμένοι εγκαταστάθηκαν στο Αιγίνιο. Εκεί εξυπηρετήθηκαν λειτουργικά μέχρι που έκτισαν τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. 
Ο Ναός υπέστη πολλές και σοβαρές φθορές στο πέρασμα του χρόνου. Έτσι, έκλεισε πριν 52 χρόνια μένοντας αλειτούργητος προς θλίψη των κατοίκων του Αιγινίου. 
Πριν από χρόνια εντάχθηκε στα αναστηλωτικά προγράμματα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Εκτελέστηκε ένα υποδειγματικό αναστηλωτικό έργο, που επέτρεψε την επαναλειτουργία του έπειτα από μισό αιώνα. 
Έτσι, την Παρασκευή 11 Μαρτίου το απόγευμα τελέστηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού με την παρουσία των τοπικών Αρχών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ευάγγελο Λαγδάρη και την αθρόα συμμετοχή των Αιγινιωτών. 
Η τελετή άρχισε με λιτανεία της παλαιάς Ιεράς Εικόνας του Αγίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Τη λιτανεία συνόδευαν η φιλαρμωνική του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και νέοι με τοπικές ενδυμασίες. 
Έξω από τον Ιερό Ναό τελέστηκε ο Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος στη συνέχεια χοροστάτησε και στον πανηγυρικό εσπερινό. 
Για τον Ιερό Ναό και το ιστορικό της αναστήλωσής του μίλησε ο Πρωτοπρ. Ηλίας Γκοτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγινίου. 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα εναναλειτουργίας του Ιερού Ναού, ιδιαίτερα για την εποχή μας και τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. «Όλοι μας», ανέφερε ο Μητροπολίτης, «αναζητούμε ένα στήριγμα, το οποίο μπορούμε να βρούμε στην Εκκλησία». 
Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε πάνδημη, μέσα σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του Αιγινίου συμμετείχαν στα Θυρανοίξια με δάκρυα στα μάτια, ενώ οι νεότεροι έφεραν στο μυαλό τους τις διηγήσεις των μεγαλυτέρων. 
Ο Σεβασμιώτατος ανήγγειλε, προς ικανοποίηση όλων, ότι στον Ιερό Ναό θα τελούνται κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή οι νυκτερινές ακολουθίες των Χαιρετισμών (κάθε Παρασκευή, ώρα 21.00), ενώ κάθε Σάββατο θα τελούνται ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία.