Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΑγροNέα φύλλο 102 - Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΤΟΠΙΚΑ, green pork, μυρμήγκια, 

Διαχρονικό
Υποθέτω ότι δεν έχεις πολλούς φίλους. Ούτε κι εγώ. Δεν εμπιστεύομαι αυτούς που λένε ότι έχουν πολλούς φίλους. Είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν ξέρουν πραγματικά κανέναν. Carlos Ruiz Zafón
Τοποιοποίηση …

Green Pork 
Green Pork: Παραγωγή χοιρινού κρέατος με τεχνικές και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος) με διακριτές ιδιότητες, περατώθηκε τον Οκτ 2015, από το ΤΕΙ Ηπείρου (καθ Γ. Σκούφος), το Α.Π.Θ. (καθ. Π. Φλώρου-Πανέρη), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huzhong Κίνας (καθ. S. Peng) και την Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου ΒΙΚΗ (κ. Ν. Παπαγιάννης). Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει διακριτή για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της επιδράσεις. Δεκ 2015 MEAT PLACE. meatplace.gr, 9/12/2015.

Μυρμήγκια
Στο Βιετνάμ οι αγρότες δεν χρησιμοποιούν φάρμακα & εντομοκτόνα, για να εξολοθρεύσουν τα έντομα που απειλούν τις καλλιέργειές τους, αλλά μυρμήγκια-φρουρούς του γένους Oecophylla (από Αφρική & Ασία) τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά τις σοδειές τους τρώγοντας ή απομακρύνοντας τα επιβλαβή έντομα. Έτσι οι αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται έως και κατά 71%.
Σε τέσσερεις από τις έξι παλαιότερες μελέτες, η τελευταία το 2008, που εξέταζαν τη σχέση απόδοσης-κόστους, τα μυρμήγκια αποδείχθηκαν ανώτερα από τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Ecology», οι δανοί ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για «την καλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου σε ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας». Πριν από 1700 χρόνια, κινέζοι αγρότες αγόραζαν αποικίες τέτοιων μυρμηγκιών. Η πρακτική εγκαταλείφθηκε με την εμφάνιση των χημικών εντομοκτόνων. Ήδη δύο ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν την προσφορά έτοιμων αποικιών μυρμηγκιών για γεωργική χρήση, ενώ ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Δανία δημιουργεί εκτροφεία μυρμηγκιών στην Αφρική. Econews, 4/9/15

Δωρεάν video
Δείτε δωρεάν online στον υπολογιστή σας 166 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ για την οικονομική κρίση, την παγκοσμιοποίηση, το περιβάλλον, τις επιστήμες κλπ στο themindunleashed.org. www.enallaktikos.gr, 19/4/2014. 

         Κόστος ενηλικίωσης
Ένας νέος άνθρωπος σε ηλικία 25 ετών έχει απορροφήσει 300.000 Ευρώ σε απ ευθείας έξοδα από την οικογένεια και την κοινωνία, και επιπλέον το κόστος απασχόλησης γονέων & συγγενών, και την φροντίδα των γειτόνων και φίλων … ΟΟΣΑ.