Το Hellas Filmbox Berlin, το πρώτο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί 21-24 Ιανουαρίου στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Το φεστιβάλ
είναι μια πρωτοβουλία του νεοσύστατου Ελληνογερμανικού Συνδέσμου («Deutsch-Griechische Kulturassoziation»), που, πέρα από την προβολή και προώθηση της ελληνικής δημιουργίας, ένας στόχος του είναι η σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν τεταθεί ιδιαίτερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το φεστιβάλ επιθυμεί να προβάλει την ελληνική θεματολογία γενικά, και το έργο των Ελλήνων κινηματογραφιστών και να φέρει σε επικοινωνία το γερμανικό κοινό με αυτούς. Ο τελικός αριθμός των ταινιών του προγράμματος θα είναι 71, από τις οποίες οι μισές θα έχουν γερμανικούς υπότιτλους. Πέρα από την Ελλάδα, οι ταινίες προέρχονται από την Κύπρο, την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία. Από τις 71 ταινίες, περίπου 50 είναι γερμανικές πρεμιέρες.
Tαινία Έναρξης, θα είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, παραγωγής 2013, μια από τις δημοφιλέστερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από τον αγαπημένο δημιουργό. Ταινία λήξης, θα είναι η νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη με τίτλο «Chevalier», παραγωγής 2015, η οποία θα είναι πρεμιέρα για την πόλη του Βερολίνου, τρεις μήνες πριν από την διανομή της στους γερμανικούς κινηματογράφους.
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για την κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας θα είναι ο ο διάσημος Γερμανός παραγωγός Hans W. Geißendörfer. O Geißendörfer, ένας από τους θεμελιωτές του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, είναι ο δημιουργός της πιο πετυχημένης και μακροβιότερης τηλεοπτικής σειράς στην ιστορία της γερμανικής τηλεόρασης «Lindenstraße», που προβάλλεται στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, σχεδόν 30 συνεχή χρόνια. Πολυβραβευμένος και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, ανάμεσα στους πιο γνωστούς τίτλους του είναι τα «Die gläserne Zelle» (1978), «Ediths Tagebuch» (1983), «Gudrun» (1992). Σήμερα, έχει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες παραγωγής στη Γερμανία. Μέλος θα είναι η σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και παραγωγός Jutta Brückner, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της Μπερλινάλε και είναι Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών του Βερολίνου. Ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει τιμηθεί με βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ Βερολίνου για το «Hungerjahre – in einem reichen Land» το 1980, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων.
Στην κατηγορία Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, την Επιτροπή απαρτίζουν ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Andreas Voigt, που έχει τιμηθεί για τα ντοκιμαντέρ του με Grand Prix στα φεστιβάλ, Στρασβούργου και Τόκιο. Ακαδημαϊκός, με μεγάλη πείρα στο ντοκιμαντέρ, έχει διδάξει σε Σχολές και Πανεπιστήμια σε Ινδία, Συρία, ΗΠΑ, Κανάδά. Μαζί του θα είναι η Frauke Sandig που, μεταξύ άλλων, ήταν υποψήφια για το Grand Prix στο φεστιβάλ του Sundance με το «Frozen Angels» τo 2005.
Στην κατηγορία Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, την Επιτροπή απαρτίζουν ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Andreas Voigt, που έχει τιμηθεί για τα ντοκιμαντέρ του με Grand Prix στα φεστιβάλ, Στρασβούργου και Τόκιο. Ακαδημαϊκός, με μεγάλη πείρα στο ντοκιμαντέρ, έχει διδάξει σε Σχολές και Πανεπιστήμια σε Ινδία, Συρία, ΗΠΑ, Κανάδά. Μαζί του θα είναι η Frauke Sandig που, μεταξύ άλλων, ήταν υποψήφια για το Grand Prix στο φεστιβάλ του Sundance με το «Frozen Angels» τo 2005.
Στην Κριτική Επιτροπή για την κατηγορία Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους θα είναι η casting director Suse Marquardt. H Suse Marquardt είναι από τις διασημότερες επαγγελματίες της Γερμανίας στον τομέα της και πολιτική ακτιβίστρια. Mεταξύ πολλών άλλων, ταινίες που έχει εργαστεί είναι: «Was bleibt» (2011) σε σκηνοθεσία Hans-Christian Schmid, «Zeit der Kannibalen» (2012) σε σκηνοθεσία Johannes Naber, «Ich und Kaminski» (2013) σε σκηνοθεσία Wolfgang Becker, «Victoria» (2014) σε σκηνοθεσία Sebastian Schipper, «Le Meraviglier» (2014) σε σκηνοθεσία Alice Rohrwacher. Μαζί της θα είναι ο Γερμανός ηθοποιός Andre Hennicke, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία «Eduart» της Αγγελικής Αντωνίου, αλλά και τα «Downfall» (2004), «Α dangerous Method» (2011), «Sophie Scholl» (2005), «Εffie Briest» (2009).
Στο Πρόγραμμα New Vision, την Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Apassionata», του δημοφιλέστερου entertainment family show στην Ευρώπη, Holger Ehlers, που προσμετρά περισσότερο από μια 25ετία συνεργασίας με διεθνείς σκηνές Οπερας, Μιούζικαλ και Θέατρα από το Αμβούργο και το Βερολίνο έως τη Μόσχα και την Σανγκάη. Ακόμη, ο ντοκιμαντερίστας Klaus Salge, ιθύνων της μεγάλης εταιρείας παραγωγής ντοκιμαντέρ November Films με πάμπολες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές και θεματική εστίαση την πολιτική μέσα από το χώρο της λογοτεχνίας και της μουσικής, ενώ από τις σημαντικότερες δουλειές του είναι το «Eine blonde Provinz: Polen und der deutsche Rassenwahn» (2009). Την Επιτροπή συμπληρώνει η σκηνοθέτιδα Μάρσια Τζιβάρα, που εργάζεται στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο πάνω από 15ετία, με ένα μικρό δείγμα της δουλειάς της να περιλαμβάνει τα «Κόκκινος Κύκλος», «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα», «Τρίτος Νόμος», «Το καφέ της χαράς».
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ