Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η Google παντρεύει το Android με το Chrome OS

Το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει το Android με το  Chrome OS εξετάζει η Google προκειμένου να δημιουργήσει μία ενιαία πλατφόρμα για φορητές συσκευές.

Όπως διαδίδει η Wall Street Journal, η εταιρία εργάζεται εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια πάνω στη δημιουργία μίας ενιαίας πλατφόρμας, ωστόσο τα σχέδια ήταν σε πολύ πρώιμα στάδια μέχρι που πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται πως θα επιτρέψουν πλέον στην Google να αποκαλύψει αυτή τη νέα πλατφόρμα – υβρίδιο.
Τα τελευταία χρόνια τα δυο αυτά λειτουργικά συστήματα συνυπάρχουν σε ένα ξεχωριστό αλλά συμβιωτικό περιβάλλον, ωστόσο ήταν θέμα χρόνου για την Google να αποφασίσει να συμπτύξει τις δύο πλατφόρμες.
Τόσο τα tablets όσο και τα laptops που ενσωματώνουν τον Chrome OS γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, εξαιτίας αφενός της πιο προσιτής τους τιμής και αφετέρου της πληθώρας εφαρμογών που προσφέρει το λειτουργικό. Ωστόσο, οι φορητές συσκευές που ενσωματώνουν τον Chrome αντιπροσωπεύουν ακόμα μόλις το 3% της αγοράς.
Μέσω της συγχώνευσης αυτής η Google θα είναι σε θέση να προσελκύσει ακόμα περισσότερους προγραμματιστές, οι οποίοι θα αναπτύσσουν ακόμα περισσότερες εφαρμογές που θα τρέχουν σε οποιοδήποτε σύστημα ενσωματώνει το λειτουργικό και θα είναι διαθέσιμες μέσω του Play Store.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Chrome θα διατηρήσει το όνομά του ως ο browser της ενιαίας πλατφόρμας και, πιθανότατα, θα παρέχει πλήρη πρόσβαση στις εφαρμογές του Play Store σε οποιοδήποτε σύστημα, αυξάνοντας τη βάση των χρηστών κατά δισεκατομμύρια συσκευές.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Chrome OS θα συνεχίσει να βασίζεται σε «ανοιχτό κώδικα» και οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να το ενσωματώνουν στις φορητές τους συσκευές, ωστόσο η Google θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στη νέα συνδυασμένη πλατφόρμα.
Η είδηση αυτή όμως δεν φαίνεται να άρεσε και πολύ στην Microsoft, η οποία το τελευταίο διάστημα εργάζεται πολύ σκληρά στο να καταφέρει να «φέρει» όλες τις συσκευές της κάτω από μία ενιαία ομπρέλα, αυτή των Windows 10.
Από την πλευρά της η Apple έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα λειτουργικά συστήματα για φορητές και desktop ως δύο ξεχωριστές πλατφόρμες, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρία Tim Cook δεν πιστεύει ότι η συγχώνευση των δύο θα αποφέρει κάποια κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Η κυκλοφορία της νέας πλατφόρμας αναμένεται στα μέσα του 2017 υπό την ονομασία Android.
Πηγή: sofokleousin.gr