Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

H «Mamma Mia!» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη...

Τον Οκτώβριο του 2015 το μιούζικαλ που βασίστηκε στα τραγούδια των Αbba ανεβαίνει στο θέατρο Badminton και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης




Περισσότεροι από 54 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δει ως σήμερα το μιούζικαλ «Mamma Mia!» το οποίο έχει ανεβεί σε περισσότερες από 440 πόλεις του πλανήτη, γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο μιούζικαλ. Eχει μεταφραστεί σε 17 διαφορετικές γλώσσες και στο Λονδίνο παίζεται για 17η συνεχόμενη χρονιά μετά το πρώτο ανέβασμά του τον Απρίλιο του 1999.
Ο χαρακτηρισμός «παγκόσμιο φαινόμενο» δεν είναι υπερβολή γιατί όντως το «Mamma Mia!», μια ιστορία εμπνευσμένη από τα τραγούδια του σουηδικού συγκροτήματος Αbba, έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους και πολλούς Ελληνες, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν τον Οκτώβριο στην Αθήνα (θέατρο Badminton, 8-18) και στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής, 21/10 - 1/11).
Χώρες που έχουν επίσης φιλοξενήσει το μιούζικαλ ή πρόκειται να το φιλοξενήσουν στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας είναι οι: Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστρία, Φινλανδία, Καναδάς, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, ενώ το 2011 το «Mamma Mia!» έγινε το πρώτο σημαντικό δυτικό μιούζικαλ που ανέβηκε ποτέ στην κινεζική γλώσσα, στην Κίνα.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του στο θέατρο, το «Mamma Mia!» μπορείς να πεις ότι ήταν μια καθαρά γυναικεία υπόθεση. Τρεις γυναίκες συνέβαλαν στην υλοποίησή του και το αποτέλεσμα τελικά υπήρξε χρυσωρυχείο!
Η παραγωγός του «Mamma Mia!» Τζούντι Κρέιμερ ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε πρώτος έναν συνδυασμό των στίχων των τραγουδιών των Abba με μια ιστορία. Από μόνοι τους άλλωστε οι στίχοι των τραγουδιών του συγκροτήματος έχουν μια έντονη θεατρικότητα που έδινε το έδαφος για ένα πρωτότυπο μιούζικαλ. Κάπως έτσι προέκυψε η ηλιόλουστη, χαρούμενη ιστορία της συγγραφέως Κάθριν Τζόνσον, φόντο της οποίας είναι ένα παραδεισένιο νησί της Ελλάδας: την παραμονή του γάμου της μια κοπέλα αποφασίζει να ανακαλύψει την ταυτότητα του πατέρα της. Η αναζήτησή της έχει ως αποτέλεσμα να φέρει πίσω στο νησί που επισκέφθηκαν πριν από 20 χρόνια τρεις άντρες από το παρελθόν της μητέρας της. Είναι οι τρεις πιθανοί μπαμπάδες της.
Η πρεμιέρα του μιούζικαλ στο West End του Λονδίνου έγινε στις 6 Απριλίου 1999, την ίδια ημερομηνία με αυτήν που οι Abba, 25 χρόνια πριν, είχαν κερδίσει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το «Waterloo». Σκηνοθέτρια ήταν η Φιλίντα Λόιντ,  η τρίτη γυναίκα της παρέας, η οποία εννέα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη σκηνοθεσία και της κινηματογραφικής εκδοχής του «Mamma Mia!». Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2008, η ταινία γυρίστηκε στη Σκόπελο και στη Σκιάθο με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπδίπλα στους Πιρς Μπρόσναν, Κόλιν Φερθ, Στέλαν ΣκάσγκαρντΑμάντα Σέφριντ καιΝτόμινικ Κούπερ.
Αλλη μια τεράστια επιτυχία: η κινηματογραφική «Mamma Mia!» έχει κάνει τις μεγαλύτερες εισπράξεις μουσικής ταινίας που έγιναν ποτέ παγκοσμίως, ενώ πριν από δύο χρόνια το DVD της ήταν στην πρώτη θέση των πωλήσεων όλων των εποχών στο Amazon της Μ. Βρετανίας.
«Ανακαλύψαμε ότι και οι τρεις είχαμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και σύντομα δεθήκαμε πολύ» θα έλεγε αργότερα η Κρέιμερ για τον εαυτό της, την Τζόνσον και τη Λόιντ. «Ηταν αρκετά ασυνήθιστο, αν όχι πρωτάκουστο, τρεις γυναίκες να είναι η δημιουργική ομάδα πίσω από το έργο που έμελλε να γίνει τέτοια εμπορική επιτυχία».
info:

Προπώληση Αθήνας: abcd.grviva.gr, τηλ. 210 8840.600, καταστήματα Public, Media Markt, Ianos, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload.

Προπώληση Θεσσαλονίκης: www.tch.gr, τηλ. 2310 895.938, 2310 895.939, εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκδοτήρια πλ. Αριστοτέλους.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=711799