Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Μήνυμα Δημάρχου Πύδνας Κολινδρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

 Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων είναι μια ημέρα τιμής για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και χρέους απέναντι στους απόμαχους
της ζωής που μας κληροδότησαν με το μόχθο και τους αγώνες τους ένα επίπεδο ειρηνικής, ελεύθερης και αξιοπρεπούς ζωής. Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αφού τα δημογραφικά δεδομένα δείχνουν πως σε λίγα χρόνια το ¼ των κατοίκων της χώρας μας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα.
            Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας  χρειάζονται το σεβασμό μας. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους, που είναι συνάρτηση με την ποιότητα της ζωής τους, δηλαδή με αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική  και νοσοκομειακή περίθαλψη, για να νιώθουν σιγουριά και ασφάλεια στη ζωή τους. Και αυτή την ασφάλεια μόνο το κράτος μπορεί να τους την παρέχει. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα και να μη νιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.
            Σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», πλήττονται ακόμη περισσότερο από τις περικοπές στη  σύνταξή τους που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Και μάλιστα από τις πενιχρές απολαβές τους κάποιες φορές ενισχύουν και δικούς τους ανθρώπους που βιώνουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας.
            Η πολιτεία οφείλει να μας ενισχύσει ως Δήμο για να δημιουργήσουμε δομές φιλοξενίας  για  μοναχικούς ηλικιωμένους και για όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά  χρειάζεται επίσης ενίσχυση. Επίσης η στήριξη μέσω ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας. Είναι ακόμη στις πολιτικές μας επιλογές να συνδράμουμε τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και με προγράμματα βασισμένα στην εθελοντική προσφορά, για να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας, στοιχειώδη επικοινωνία και μια καλύτερη, κατά το δυνατόν, ποιότητα ζωής.
   Άλλωστε δε μας διαφεύγει το γεγονός πως οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με το εθελοντικό τους έργο, τη μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους με τη φροντίδα των εγγονών τους και άλλες δευτερεύουσες εργασίες. Όλοι μας, πολιτεία, Δήμος και φορείς έχουμε βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς και για λόγους ευαισθησίας, αφού πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που εκ των πραγμάτων γίνεται όλο και πιο αδύναμη, αλλά και ως αντιχάρισμα και ανταπόδοση στη γενικότερη συμβολή τους και προσφορά τους.
 Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού
Ευάγγελος  Λαγδάρης