Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Πανελλήνιες: Εγγραφές των εισαχθέντων Ελλήνων του εξωτερικού

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή των εισαγομένων με τις Πανελλήνιες εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων
υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο του
Οι υποψήφιοι με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, εγγράφονται από Πέμπτη 8 Οκτωβρίου έως και Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν και τα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στη Γραμματεία της Σχολής ή στο Τμήμα εισαγωγής τους έχουν ως εξής:
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΙ - ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Οι επιτυχόντες της ανωτέρω ειδικής κατηγορίας οφείλουν να καταθέσουν αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους για έλεγχο στις Γραμματείες των Σχολών και Τμημάτων επιτυχίας τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να εγκριθεί και να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους. Επισημαίνεται ότι δικαιολογητικά των επιτυχόντων δεν διαβιβάζονται από την υπηρεσία μας στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας.
Επισήμανση: 1) Για τους εν λόγω υποψηφίους δεν εφαρμόζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προεγγραφής.
2) Το τέταρτο (4) ψηφίο του οκταψήφιου κωδικού αριθμού υποψηφίου, δηλώνει την κατηγορία στην οποία ανήκει. (Οι κατηγορίες είναι συνολικά πέντε 5).
Σας γνωρίζουμε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, www.minedu.gov.gr (στην ενότητα εξετάσεις, υποενότητα: Έλληνες του εξωτερικού), μπορείτε να βρείτε τις οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό στα Τμήματα και τις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας και πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων Σχολών.
Για λόγους εξαιρετικής ανάγκης, όπως παρατεταμένη θεομηνία, σοβαρή ασθένεια, στράτευση ή απουσία στο εξωτερικό, είναι δυνατή η εγγραφή σπουδαστή πέρα από την καθορισμένη προθεσμία (8 με 20-10-2015) με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή Σχολής Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., κατά περίπτωση, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου σπουδαστή, η οποία υποβάλλεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής και στην οποία εκτίθενται και οι λόγοι της καθυστέρησης. Σπουδαστής που δεν εγγράφηκε ούτε με την ανωτέρω διαδικασία χάνει το δικαίωμα εγγραφής για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, καθώς και για τα επόμενα έτη.
Υποψήφιος που έχει εγγραφεί σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και εισάγεται με τις φετινές εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού σε άλλη Σχολή ή Τμήμα δεν μπορεί να εγγραφεί στη νέα Σχολή ή στο Τμήμα εισαγωγής του, αν προηγουμένως δεν διαγραφεί από τη Σχολή ή το Τμήμα, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από τις σχολές αυτές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους οι εισαχθέντες προσέρχονται στη Γραμματεία της Σχολής ή Τμήματος εισαγωγής με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που αποδεικνύουν ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις όπως ορίζονται ανωτέρω, στην καθορισμένη προθεσμία.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής ή του Τμήματος, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνεται η εγγραφή των επιτυχόντων-εισαγομένων, μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών, από τη λήξη της ημερομηνίας εγγραφής. Η απόφαση εγγραφής ανακοινώνεται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος αρμοδίως.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπόκειται στη διαλυτική αίρεση έγκρισης νομιμότητας της τελευταίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ή τη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Εάν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου ή η Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. κρίνει ότι η εγγραφή δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών και ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική κατηγορία, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει με οριστική απόφαση διαγραφής από τους καταλόγους της Σχολής ή του Τμήματος εισαγωγής. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κύρωσης των πινάκων εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κατά το μέρος που αφορά τη διαγραφή αυτών και τον αποκλεισμό τους κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής από όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
Οι Γραμματείες των Σχολών και Τμημάτων για κάθε ειδική περίπτωση μπορούν να αναζητήσουν και αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε δικαιολογητικό για την ολοκλήρωση της εγγραφής επιτυχόντα-εισαγομένου.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τις Σχολές ή Τμήματα να ασκήσει και το ίδιο έλεγχο επί των δικαιολογητικών που έχουν προσκομισθεί από τους υποψηφίους και έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση.
Τα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όσους εισήχθησαν με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό αναφέρονται στη με αριθ. Φ.151/20049/Β6/2007 (ΦΕΚ 272-τ.Β'/1.3.2007) Υπουργική Απόφαση «Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες» είναι τα εξής:
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
1)    Tίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2)    Τέσσερις (4) φωτογραφίες σε μικρό μέγεθος.
3)    Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη.
4)    Στην περίπτωση που η πλήρης φοίτηση των δύο (2) τελευταίων ετών έγινε στην Ελλάδα, απαιτείται απαραίτητα και βεβαίωση του Λυκείου αποφοίτησης που λειτουργεί στην Ελλάδα, από την οποία να προκύπτει ο αρχικός τρόπος εγγραφής του υποψηφίου στο Λύκειο αυτό και το σχολείο προέλευσής του.
5)    Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου είναι Ελληνικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί δύο (2) τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου.
Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται αυτός που κατοικεί, διαμένει και ασκεί μόνιμα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες σε χώρα της Αλλοδαπής και δεν είναι υπάλληλος του Ελληνικού κράτους αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή θανάτου του ενός εκ των δύο γονέων η μόνιμη κατοικία ανατρέχει στο γονέα που διαμένει στο εξωτερικό ανεξάρτητα από την καταγωγή του.
Στην περίπτωση ανέργων ή συνταξιούχων Ελλήνων του εξωτερικού, θα πρέπει να αποδεικνύονται με επίσημα έγγραφα η κατοικία και η διαμονή τους στο εξωτερικό.
6)    Κατ' εξαίρεση και μόνο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας, το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, και για τους υποψηφίους οι οποίοι μετεγγράφησαν στην τελευταία τάξη Γενικού Λυκείου της ημεδαπής το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων του β' Τετραμήνου των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής και μέχρι και δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη τους, κατά το σχολικό έτος 2014-2015, βεβαίωση του Συντονιστή Εκπαίδευσης από την οποία να προκύπτει ότι οι μετεγγραφές αυτές έγιναν λόγω της συμμετοχής των μαθητών της Γ' τάξης των Ελληνικών Γενικών Λυκείων εξωτερικού στις πανελλαδικές απολυτήριες εξετάσεις της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής.
7)    Βεβαίωση πλήρους φοίτησης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων και της τελευταίας τουλάχιστον τάξης του οικείου Γυμνασίου της Πατριαρχικής Σχολής Σιών (η βεβαίωση αυτή ισχύει αποκλειστικά για τους κατόχους απολυτηρίου του ομώνυμου Λυκείου).
8)    Υπεύθυνη Δήλωση ότι κανένας από τους γονείς του υποψηφίου δεν είναι δημόσιος υπάλληλος αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα.
9)    Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας με τις ειδικές κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού και των Ομογενών Υποτρόφων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η' ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ