Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Έρευνα της ΕΚΤ - Δυσκολότερος ο δανεισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ (δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και πριν την εφαρμογή των Capital Controls), για το διάστημα Οκτώβριος 2014-Μάρτιος 2015, τον αδύναμο κρίκο της
Ευρωζώνης αποτελούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες καλούνται να λειτουργήσουν εν μέσω της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, τη στιγμή που οι υπόλοιπες οικονομίες εμφανίζουν σταθερά σημάδια βελτίωσης ή σταθεροποίησης. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, με βάση τα οποία τόσο η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό όσο και η πορεία της κερδοφορίας και του τζίρου επιδεινώθηκαν περαιτέρω το διάστημα Οκτώβριος 2014 - Μάρτιος 2015, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές ΜμΕ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του τζίρου τους, που φθάνει το -18% έναντι -1% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα, ενώ η πτώση της κερδοφορίας φθάνει το -46%. Οι ελληνικές μικρομεσαίες αναφέρουν σε ποσοστό 34% την πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση ως ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δίνοντας βαθμολογία 7 στην κλίμακα από το 1 μέχρι το 10. Αντίστοιχα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δε συνιστά ουσιαστικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αναφέρεται μόνο από το 11% των ερωτηθέντων, με πτωτική μάλιστα τάση από την προηγούμενη έρευνα.

Η Ελλάδα κατέγραψε στην ίδια έρευνα την υψηλότερη αύξηση στη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φθάνει το 28%, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη η ζήτηση για τραπεζικά δάνεια αυξήθηκε μόλις κατά 3%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μειώσει τη ζήτηση για τραπεζικά δάνεια κατά 10%, καθώς καταφεύγουν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης.



Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης από την πλευρά των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες για χρηματοδότηση, αλλά συνδέεται με τη μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης, που αυξήθηκε κατά 28% στη χώρα μας - έναντι 21% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα. Αντίστοιχα με την επιδείνωση της δυνατότητας πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, έχει αυξηθεί και το κενό χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά τους όρους του τραπεζικού δανεισμού, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης, δηλώνουν ότι είναι δυσχερέστεροι. Το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20%, το μέσο δάνειο έχει μειωθεί σε ποσοστό 24%, ενώ η αξία των εγγυήσεων έχει μειωθεί, καθιστώντας εντέλει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε τακτική βάση, αξιολογεί τις συνθήκες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα αποτελέσματά της συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής που λαμβάνουν η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να "τρέξει" ο επόμενος γύρος στο προσεχές διάστημα.

Βρείτε τη συνολική έρευνα της ΕΚΤ εδώ.