Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ο Λουκιανός, ο Μένιππος και το μνημόνιο - Άρθρο του Ν. Γ. Μιχαλολιάκου

“Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”

Πλέον σκληρό από τα προηγούμενα μνημόνια είναι το μνημόνιο της αριστεράς, το
οποίο υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Δημοκρατία, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι την 14η Αυγούστου 2015! Η συνέχεια θα δοθεί στους προσεχείς μήνες με την κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου. Τα όσα ζητούν επί του προκειμένου οι δανειστές δια μέσου της υποτίθεται αριστεράς κυβερνήσεως, η οποία δήθεν θα καταργούσε τα μνημόνια, είναι τουλάχιστον υπερβολικά. Υπερβολικά σε βαθμό, στον οποίον δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ο Ελληνικός λαός. 

Με αφορμή λοιπόν, το μνημόνιο της αριστεράς ήλθε στο νου μου μία ιστορία από τους νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος, ο οποίος υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο σύμφωνα με τους βίους φιλοσόφων του Διογένη Λαέρτιου και του οποίου το έργο έχει χαθεί. Οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούσαν στο νεκρό σώμα των συγγενών τους έναν οβολό. Ο οβολός αυτός ήταν το αντίτιμο προκειμένου να περάσει στον άλλο κόσμο ο πεθαμένος πλέον συγγενής τους.  Ο Μένιππος προκειμένου να εξαπατήσει τον Χάρο και να επιστρέψει ζωντανός δεν είχε επάνω του ούτε τον οβολό. Έτσι λοιπόν ακολουθεί ένας έντονος διάλογος μεταξύ του θανάτου και του Μένιππου, του θανάτου ο οποίος απαιτεί τον οβολό. Ο Μένιππος όμως με αφοπλιστική λογική του απαντά με το γνωστό “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. 

Έτσι και ο Ελληνικός λαός σήμερα, βαδίζει σήμερα προς τον οικονομικό όλεθρο, ο οποίος δεν απέχει πολύ, λαμβάνοντας υπ’ όψη το υπέρογκο χρέος, από έναν οικονομικό θάνατο. Βαδίζοντας λοιπόν προς τον οικονομικό θάνατο, αφού αυτό είναι και απεδείχθη τα τελευταία πέντε χρόνια ότι είναι η πολιτική των μνημονίων, του ζητούν να δώσει τον δικό του… οβολό. Ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία φοροκαταιγίδα, η οποία συμπεριλαμβάνει ποσά τα οποία είναι αδύνατον να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Μεταξύ αυτών και η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και η κατάργηση ταυτόχρονα των φορολογικών ελαφρύνσεων τις οποίες είχαν στο πετρέλαιο κινήσεως. Ταυτόχρονα θέλουν να αυξήσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, φέρνοντάς τους σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Το ίδιο ισχύει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το πλέον υπερβολικό μέτρο είναι η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος! Η οποία προκαταβολή θα αρχίσει για τους αγρότες από το 50%, για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 75% και θα καταλήξει στο 100%! Αυτό το μέτρο δεν αντέχει σε καμμία λογική, αφού κανένας δεν γνωρίζει πόσα θα είναι τα έσοδά του μέσα στον επόμενο χρόνο! Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δουλειές να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο είναι αβέβαιο εάν όχι σίγουρο ότι δεν θα έχουν τα ίδια έσοδα τον επόμενο χρόνο. Όσο για τους αγρότες δεν είναι λίγες οι χρονιές που φυσικές καταστροφές καταστρέφουν τη σοδειά τους για να μη αναφερθούμε σε άλλα γεγονότα τα οποία είναι δυνατόν να συμβούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, τα οποία από πλευράς της Ρωσίας την οδήγησαν στο να μη επιτρέψει την εισαγωγή σε αυτήν ελληνικών φρούτων. 

Συμπερασματικά το μνημόνιο της αριστεράς είναι προορισμένο να αποτύχει, αλλά δυστυχώς η αποτυχία του αυτή πρόκειται να οδηγήσει την χώρα σε συνθήκες μίας κυριολεκτικά οικονομικής δουλείας.

Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ