Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι όροι της σημερινής τηλεμαχίας μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Οι ερωτήσεις, οι θεματικές ενότητες και η "κόκκινη" κάρτα. Οι δημοσιογράφοι
που θα συμμετάσχουν και οι χρόνοι

Στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας, έξι μέρες πριν τις εκλογές, θα ξεκινήσει στο στούντιο της ΕΡΤ το debate μεταξύ των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο.

Οι όροι της τηλεμαχίας

Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν το συντονιστή, τις θεματικές ενότητες, τη σειρά τους, όπως και το χρόνο απαντήσεων. Οι ενότητες είναι δύο:
α. Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.)
β. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα)
Μετέχουν όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια: Alpha, Ant – 1, Έψιλον, Mega, Σκάι, Star.

Α΄ Γύρος

Κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up 15’’. Η απάντηση δεν ξεπερνά το 1:30΄. Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής γίνεται στον Αλ. Τσίπρα, η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγ. Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή.
Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις (6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη) και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για 1:00΄. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.
Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης [πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά] με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.

Β’ Γύρος

Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, Μεϊμαράκης – Τσίπρας.

Γ΄ Γύρος

Ο δημοσιογράφος / συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις (από 0:30΄ η κάθε ερώτηση) στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι 1:30΄. Η σειρά είναι Τσίπρας/ Μεϊμαράκης και αντίστροφα.
Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει μία «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί 1:00΄.
Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».

Δ΄ Γύρος

Στο debate κάθε πολιτικός αρχηγός έχει 2:00΄να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Β. Μεϊμαράκη. Το πλάνο δείχνει μόνο τον πολιτικό αρχηγό που έχει το λόγο.
Στη διάρκεια του debate θα γίνουν δύο break, τη διάρκεια των οποίων θα συναποφασίσουν τα κανάλια που μεταδίδουν το debate.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)