Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η Δευτέρα φέρνει ανατιμήσεις σε ταξί, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και βασικά προϊόντα

Ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και βασικά αγαθά φέρνει η μετάβασή τους στον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ. Οι αλλαγές ξεκινούν από αύριο, Δευτέρα
Σε ισχύ τίθενται από αύριο Δευτέρα οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ. Οι πρώτες ανατιμήσεις θα γίνουν στα κόμιστρα των ταξί, στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, τα ΚΤΕΛ και στα αεροπορικά εισιτήρια του εσωτερικού δικτύου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), το νέο τιμολόγιο έχει ως εξής, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%:
-Πτώση Σημαίας 1,29 ευρώ
-Τιμολόγιο 1 0,74 ευρώ
-Τιμολόγιο 2 1,29 ευρώ
-Χρονοχρέωση ανά ώρα 11,81 ευρώ
-Απλή κλήση ή ραντεβού 0,00 έως 6,15 ευρώ
-Από & Προς αεροδρόμιο Αθήνας 4,18 ευρώ
-Από & προς αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 3,44 ευρώ
-Από & προς αεροδρόμια Περιφέρειας 2,83 ευρώ
-Από Λιμάνια Σ.Σ. Σταθμοί Λεωφορείων 1,17 ευρώ
-Νυχτερινό τιμολόγιο 1,29 ευρώ
-Για κάθε αποσκευή άνω των 10kg 0,43 ευρώ
-Ελάχιστη αποζημίωση Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3,44 ευρώ
-Ελάχιστη αποζημίωση Περιφέρεια 3,69 ευρώ
Αυξήσεις που θα φτάσουν έως και το 10% αναμένεται να επιβληθούν στα εισιτήρια του σιδηροδρόμου, τα ΚΤΕΛ και στα αεροπορικά εισιτήρια του εσωτερικού δικτύου.
Από τη δική της μεριά πάντως, η αεροπορική εταιρεία Ellinair, θυγατρική του Ομίλου Μουζενίδη, αποφάσισε να αυξήσει σε 10.000 τον αριθμό των διαθέσιμων εισιτηρίων απλής μετάβασης στον οικονομικότερο ναύλο των 20 ευρώ, για τις πτήσεις εσωτερικού, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, και ταυτόχρονα να απορροφήσει τις πρόσθετες χρεώσεις που προκύπτουν λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23%, στον συγκεκριμένο τύπο εισιτηρίου.
Οι τελικές τιμές διαμορφώνονται σε 32 ευρώ, για 5.500 εισιτήρια δρομολογίων εσωτερικού, απλής μετάβασης, από Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ηράκλειο, καθώς και σε 50,64 ευρώ για 4.500 εισιτήρια δρομολογίων εσωτερικού, απλής μετάβασης, από Αθήνα.
Αυξήσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε όλα τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς μετατάσσονται και αυτά στον συντελεστή 23%.
Πρόκειται για την τιμή του ενιαίου εισιτηρίου για μετακινήσεις με λεωφορεία, μετρό, τραμ και την τιμή της μηνιαίας κάρτας ενώ αντίστοιχα θα επηρεαστούν τα κόμιστρα των ταξί, τα εισιτήρια των τρένων και τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού όπως και των ΚΤΕΛ.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως το ποσό που θα εισπραχθεί εντός του 2015 από τα μέτρα θα ανέρχεται στα 3,175 δισ. ευρώ.

Ανατιμήσεις στα Σούπερ Μάρκετ:

Τα προϊόντα που πάνε στο 23%:
Μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρευμένο φαγητό, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, αναψυκτικά-χυμοί, εστίαση-catering.
Για τα παραπάνω αναμένεται να σημειωθούν αυξήσεις της τάξης του 8% στην τελική τους τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα.
Τα υπόλοιπα που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% είναι τα ακόλουθα:
Κρέατα νωπά, κρέατα κατεψυγμένα, ψάρια-θαλασσινά νωπά, ψάρια-θαλασσινά κατεψυγμένα, γάλα (φρέσκο, σε σκόνη, συμπυκνωμένο), γιαούρτια (τα απλά), τυριά (με εξαίρεση τα τυριά τριμμένα ή σε σκόνη, τα λιωμένα τυριά, αυγά, μέλι φυσικό, λαχανικά, καρποί, φρούτα, βότανα, δημητριακά, προϊόντα αλευροποΐας, μαστίχα, ελαιόλαδο, ζάχαρη και ζαχαρόζη, παρασκευάσματα για τη διατροφή παιδιών, σπόροι για σπορά, ψωμί, ζωοτροφές, νερά, ανθρακούχα νερά, ξύδι, αλάτι.
Στο 13% θα είναι και οι εξής κατηγορίες : Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία - κάμπινγκ.
Η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου. Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.
Τέλος, τα προϊόντα που πάνε στο 6% είναι τα εξής: Φάρμακα και εμβόλια, βιβλία, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Τα βασικά προϊόντα με αμετάβλητες τιμές εδώ


http://news247.gr