Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Η Μαρία Μίχου για το Δημοψήφισμα

Για    το Δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους  θεσμούς
άμεσης δημοκρατίας. Ωστόσο  αυτό το εργαλείο έκφρασης της λαϊκής βούλησης ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση για να αποποιηθεί η ίδια την ευθύνη  που έχει για να αποφασίσει σε κρίσιμα ζητήματα και να την μεταθέσει στον λαό. Μάλιστα όταν ο λαός δεν είναι ορθά πληροφορημένος για την κρισιμότητα του ζητήματος ,τότε είναι πιθανό το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι επιζήμιο για τον ίδιο σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
·        Γίνεται προσπάθεια αποποίησης ευθύνης από την κυβέρνηση ;
Είναι προφανές γιατί ήδη ομολογήθηκε από κυβερνητικά στελέχη.
·        Είναι καλά πληροφορημένος ο λαός σήμερα ώστε η έκβαση της απόφασης να είναι επωφελής και όχι επιζήμια για  τόσο σημαντικά  αλλά και εξειδικευμένα οικονομικά θέματα για τα οποία αποφασίζει;
Δυστυχώς ο σύντομος χρόνος δεν επιτρέπει την ουσιαστική ενημέρωση.

Εφόσον δεν συμβαίνουν αυτά μοιραία καταλήγουμε δυστυχώς σήμερα στην πόλωση και τον διχασμό , αντί να είμαστε όλοι ενωμένοι για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης  της χώρας μας.
Το διακύβευμα   όμως είναι τεράστιο γιατί όσο κι αν θέλουμε στο εσωτερικό της χώρας να λέμε ότι το δίλημμα είναι λιτότητα ή όχι  το πραγματικό δίλημμα είναι παραμονή στο ευρώ ή όχι. Αναμφισβήτητα  όμως   ανήκουμε στην Ευρώπη και Γεωγραφικά  και Οικονομικά και Πολιτισμικά.    

                                                                Μαρία Μίχου
                                                               Οικονομολόγος

                                                              π.Βουλευτής  Πιερίας