Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» στην Πιερία

 Όλες οι τρέχουσες εξελίξεις και το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η πρόταση υλοποίησης του Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής
Βοήθειας για τους Απόρους ΤΕΒΑ/FEAD» τέθηκαν στο επίκεντρο στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, των Δήμων Πύδνας – Κολινδρού, Δίου – Ολύμπου και όλων των εταίρων της σύμπραξης & κοινωνικών φορέων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι  στο Δημαρχείο Κατερίνης.

Ο Δήμος Κατερίνης, ως επικεφαλής εταίρος (leader), της «Κοινωνικής Σύμπραξης» στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, θα αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, έως 26 Ιουνίου 2015, υπογεγραμμένο το πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.
Στην συνάντηση προήδρευσε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η συνολική ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των πολιτών. Θέλουμε οι πολίτες να απαιτούν και όχι να επαιτούν.  Ανθρώπους με αξιοπρέπεια, οι οποίοι συμμετέχουν ισότιμα στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, στις προτεραιότητες της κοινωνικής σύμπραξης εντάσσεται η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, για το ποιοι είναι οι ωφελούμενοι».


Όπως διευκρινίστηκε στη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, ο καθορισμός των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ωφελουμένων του προγράμματος (αντικειμενικός σκοπός, ορισμοί, εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ.) περιγράφεται αναλυτικά σε δημοσιευμένη απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αντίγραφο της οποίας, διανεμήθηκε σε όλους τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην συνάντηση.

Οι ωφελούμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους», να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Ιουλίου, στα ΚΕΠ, στα γραφεία Α’ Ορόφου στο Δημαρχείο Κατερίνης, ενώ την σχετική διαδικασία μπορούν να δρομολογήσουν και οι σύλλογοι για λογαριασμό των μελών τους. Ως έτος αναφοράς των φορολογικών δηλώσεων είναι το φορολογικό έτος του 2014.

Η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει σε πρώτη φάση άμεσα και κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή. Η βοήθεια για τους ωφελούμενους συμπολίτες μας, όπως τονίστηκε, θα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά και νωπά κρέατα, βρεφικές τροφές, προϊόντα και είδη προσωπικής υγιεινής και γενικής καθαριότητας καθώς και άλλα συνοδευτικά μέτρα όπως συμβουλευτική υποστήριξη, κοινωνικά φροντιστήρια κ.λ.π.

Οι προμήθειες θα αποθηκεύονται σε χώρους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν οριστεί και εν συνεχεία με βάση τις λίστες ωφελουμένων ο Δήμος σε άμεση συνεργασία με φορείς και συλλόγους θα προωθεί τα προϊόντα στους δικαιούχους.

Γενικότερος στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως αυτά που παρέχει το ανωτέρω πρόγραμμα και που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Για όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών της Πιερίας με κάθε πρόσφορο μέσο.