Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά

Η διεθνής επιστημονική ένωση PalamasSeminar διοργάνωσε στην Βέροια από 19 έως 21 Ιουνίου 2015 διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στην ησυχαστική θεολογία του
αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και μεγάλου αγίου της Ρωμιοσύνης Γρηγορίου Παλαμά.
Το συνέδριο, του οποίου την οργανωτική ευθύνη επωμίσθηκε ο Δρ. Κώστας Αθανασόπουλος (Open University UK), εντάχθηκε με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, στο πρόγραμμα των εφετινών Παυλείων.
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στην αγγλική. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι καθηγητές Γεώργιος Ι. Μαντζαρίδης (λόγω εκτάκτου κωλύματος δεν παρευρέθη αυτοπροσώπως, αλλά αναγνώσθηκε η αποσταλείσα εισήγησή του) και π. Νικόλαος Λουδοβίκος, οι Επίκουροι Καθηγητές Γεώργιος Παναγόπουλος και Θεόδωρος Χρήστου και ο ερευνητής Σπύρος Παναγόπουλος, ενώ μια πλειάδα εκλεκτών καθηγητών και ερευνητών από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής προσέδωσαν στην επιστημονική συνάντηση γνήσιο διεθνή χαρακτήρα.
Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρας, η οποία βρίσκεται περί τα12 χλμ. από τη Βέροια σε πυκνόφυτη υπώρεια λόφου, από όπου εποπτεύει κανείς την μοναδικού κάλλους κοιλάδα του Αλιάκμονα. Θα αποτελούσε ασύγγνωστη παράλειψη να μην υπογραμμισθεί η αβραμιαία φιλοξενία που επεφύλαξε στους συνέδρους ο καθηγούμενος της Ι. Μονής, π. Παλαμάς Κυριλλίδης με την συνοδεία του.
Η αφιέρωσή τους στους ασκητικούς αγώνες της κατά Χριστόν αληθούς φιλοσοφίας, αλλά και η μέριμνα για την αποκατάσταση τμημάτων της Μονής που καταστράφηκαν προ ετών από πυρκαγιά, δεν τους εμπόδισαν από το να διακονήσουν ολόψυχα τους συνέδρους.
Μετά το πέρας των επιστημονικών εργασιών οι άρρενες σύνεδροι πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στο αγιώνυμο Όρος, πιο συγκεκριμένα δε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου, που καταγλάϊσε με τους ασκητικούς αγώνες ο άγιος Γρηγόριος.