Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Καλές συμφωνίες κλείνει το τσάι του βουνού φέτος - Έπιασε τα 10€ η φυτεία στο Ελατοχώρι της Πιερίας...

Το ψυχολογικό φράγµα των 10 ευρώ το κιλό, για προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, έπιασε, φέτος, το τσάι του βουνού, της ποικιλίας «Sideritis Scardica» σε συµφωνία που έκλεισε φυτεία στο Ελατοχώρι της Πιερίας, ενώ αντίστοιχα για τη «Sideritis
Raeseri», συµβατικής καλλιέργειας, οι παραγωγοί από το «τσαγο-χώρι» της Βρύναινας, στη Μαγνησία, ζητούν τουλάχιστον 7- 8 ευρώ το κιλό.



Στους 40 τόνους οι εξαγωγές του ελληνικού προϊόντος


Η συγκοµιδή του προϊόντος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη χρονική περίοδο τόσο στην περιοχή του Αλµυρού Βόλου, όσο και στην Πιερία, όπου έχουµε τα σηµαντικά παραγωγικά κέντρα τσαγιού της χώρας και όλα δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι πολύ καλή ποιοτικά, αλλά µάλλον µε λίγο µικρότερες στρεµµατικές αποδόσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

«Η περίοδος ανοµβρίας τον περασµένο Απρίλιο επηρέασε την παραγωγή, η οποία ωστόσο σε απόλυτους όγκους θα είναι περίπου ίση ή και λίγο µεγαλύτερη από εκείνη του 2014, δηλαδή κοντά στους 150-170 τόνους για την περιοχή µας. Και αυτό γιατί, άρχισαν, πλέον, και αποδίδουν οι νέες καλλιέργειες της προηγούµενης διετίας», είπε στην Agrenda ο Γιάννης Τσοκάρας, καλλιεργητής τσαγιού από τη Βρύναινα και ιδιοκτήτης της εταιρείας Vrino, που µεταποιεί και εµπορεύεται περί τους 20 τόνους τσαγιού, ετησίως.



Μόνο στον Αλµυρό προστέθηκαν 600-700 στρέµµατα φέτος

Η ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται για το προϊόν, έχει φέρει νέους καλλιεργητές τόσο στη Μαγνησία, όσο και σε άλλα σηµεία της ελληνικής επικράτειας, ενώ δηµιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανταµειφθεί καλύτερα και ο παραγωγός. «Μόνο στον Αλµυρό, την τελευταία διετία προστέθηκαν πάνω από 600-700 στρµ., µε αποτέλεσµα να υπάρχουν σήµερα, συνολικά, πάνω από 1.500 στρµ. µε τσάι του βουνού. Φυτείες µπαίνουν, επίσης, στον Όλυµπο, στη ∆. Μακεδονία, στη Ροδόπη και στην Κρήτη», επισηµαίνει ο κ. Τσοκάρας. Για τις δε τιµές, τονίζει ότι οι παραγωγοί της Βρύναινας θέτουν ως αφετηρία τα 7-8 ευρώ, αν και ο ίδιος «βλέπει» πως τελικά θα ισορροπήσουν στα 5 – 5,5 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή του Ελατοχωρίου Πιερίας, πάντως, ήδη έχουν γίνει συµφωνίες για υψηλότερα επίπεδα τιµών, τόσο για το προϊόν συµβατικής καλλιέργειας, όσο και για το βιολογικό. «Για φέτος οριστικοποιήσαµε µια συµφωνία για έναν τόνο µε τιµή στα 10 ευρώ, για Sideriti Scardica βιολογικής καλλιέργειας», σηµείωσε στην Agrenda ο καλλιεργητής Κώστας Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι για το τσάι συµβατικής καλλιέργειας οι τιµές µε τις οποίες πουλά «παίζουν» στα 8,5–9 ευρώ το κιλό. «Μόνο έτσι συµφέρει, γιατί το κόστος παραγωγής είναι κοντά στα 5 ευρώ το κιλό», λέει χαρακτηριστικά.


Σε όλο τον κόσμο πίνουν Greek Mountain Tea

Κερδίζει έδαφος στις αγορές του εξωτερικού το«Greek Mountain Tea», όπως αποκαλείται διεθνώς το ελληνικό τσάι του βουνού, ενώ κι εντός των ελληνικών συνόρων η κατανάλωση βαίνει αυξητική. Σύµφωνα µε τον κ. Τσοκάρα, οι εξαγωγές τσαγιού του βουνού που εκτιµώνται σε 30-40 τόνους, δεν περιορίζονται πλέον µόνο σε χώρες της Ευρώπης, αλλά γίνονται ανοίγµατα σε νέες αγορές. Στο παιχνίδι της ζήτησης, όπως µας είπε, επικαλούµενος την εµπειρία που έχει αποκοµίσει από την εταιρεία Vrino, έχουν µπει και χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ κι η Κίνα, εκτός των παραδοσιακών δυνάµεων της Γερµανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας κ.λπ. Στο εσωτερικό της χώρας ένα µεγάλο τµήµα της παραγωγής διακινείται µέσα από σούπερ µάρκετ, ακολουθούν οι συναλλαγές «χέρι µε χέρι» ή στις λαϊκές σε µατσάκια των 50 γρ., τα εµβαπτίσµατα τσαγιού, ενώ υπάρχει και ένα µέρος στο πλαίσιο συµβολαιακής και κατευθύνεται σε βιοµηχανίες που παράγουν κρύο τσάι.


http://www.agronews.gr