Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Ξανθός: Ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα www.dikaiologitika.gr

Για ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Έντονος είναι ο προβληματισμός των φαρμακοποιών τόσο από την Κρήτη όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας εργασιών του 12ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Φαρμακοποιών στο Ρέθυμνο.
Προβληματισμός τόσο για το μέλλον του φαρμακευτικού κλάδου, για την καταβολή των αντιτίμων των εισφορών από τα ταμεία προς τις επιχειρήσεις- φαρμακεία, όσο και για την οικονομική κατάσταση των πολιτών και κυρίως για όσους δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά φαρμάκου.
Η συνεχιζόμενη κρίση, η ανασφάλεια και η οικονομική αποσταθεροποίηση αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των ανασφάλιστων πολιτών, που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά φαρμάκου, γεγονός που οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν ως εκρηκτικό. Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία «για ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα». Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός: «Με παρεμβάσεις που οργανώνονται την ερχόμενη περίοδο, με κυρίαρχη αυτή της νέας ΚΑΠ για τους ανασφάλιστους, η οποία υπογράφεται την επόμενη εβδομάδα, διευκολύνονται η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές, και στο θέμα των εργαστηριακών εξετάσεων που ήταν τελείως ακάλυπτοι. Παράλληλα, όμως, λύνονται θέματα που αφορούσαν στη νοσηλεία, όπου εκεί υπήρχαν γραφειοκρατικά κωλύματα, εμπόδια, όπως οι τριμελείς επιτροπές τις οποίες καταργούμε. Παράλληλα οι παρεμβάσεις θα λύσουν προβλήματα που αφορούν και στην πρόσβαση στα φάρμακα».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό θα υπάρξει μείωση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων με το νέο πλαίσιο που μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει στη βουλή και αφορά στη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης, με μείωση της εισφοράς του ασθενή, την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή, την αναβάθμιση του ΕΟΦ, την προώθηση για εγχώρια παραγωγή ποιοτικών γενόσημων φαρμάκων και την αντιμετώπιση προβλημάτων επιβίωσης που έχουν τα φαρμακεία στην Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους στην Ελλάδα και το υπουργείο είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, για θέματα όπως του ωραρίου, των αδειών, των πειθαρχικών ζητημάτων και της διάθεσης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σημαντική χαρακτήρισαν οι φαρμακοποιοί τη δέσμευση του κ. Ξανθού ότι θα άρει η κυβέρνηση τις αδικίες για τα φαρμακεία λόγω των μνημονιακών νόμων και ο γνώμονας ακόμα και σε αυτό θα είναι οι ανάγκες και η προστασία των πολιτών. Παράλληλα όμως όπως είπε: «Είναι ανάγκη να αναγνωριστεί ο ρόλος του φαρμακοποιού στο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε, με ειλικρίνεια όπως είπε, ότι: «Με το σημερινό ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία και το φάρμακο που είναι περίπου 4,5% με 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 7%, δεν μπορεί να υπάρχει αξιόπιστη δημόσια υγεία στην Ελλάδα. Οπότε για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι να αναμορφώσουμε τον φετινό προϋπολογισμό για τις δημόσιες δαπάνες των νοσοκομείων, μιας και πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε μία φάση που θέλουμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση και άρα αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση. Πρέπει επίσης να αναμορφώσουμε τους προϋπολογισμούς για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του υπόλοιπου προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία στο σύστημα υγείας».
To 12o Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, που διοργανώνει το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, διεξάγεται στο ξενοδοχείο Sentido Aegean Pearl, στo Ρέθυμνο, σήμερα και αύριο Κυριακή 17 Μαΐου. Στο ξεκίνημα του συνεδρίου οι φαρμακοποιοί βράβευσαν τον Κρητικό παγκόσμιο πρωταθλητή στίβου της κατηγορίας των ΑμεΑ, Γιώργο Κωστάκη, οποίος φανερά συγκινημένος υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του με στόχο να κάνει τη Ελλάδα περήφανη.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας του συνεδρίου απασχόλησαν θέματα όπως «Το φαρμακείο ως επιχείρηση: όρια και προκλήσεις, συνεργασίες φαρμακείων- δίκτυα, εμπειρίες και προτάσεις, δίκτυα φαρμακείων, συνεταιριστική επιχειρηματική στρατηγική για την επιβίωση και την ανάπτυξη του φαρμακείου, το φαρμακεμπόριο, ο ρόλος του στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου. Τα συμπληρώματα διατροφής και η φαρμακολογική τους προσέγγιση, η επιμόρφωση του φαρμακοποιού στις επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις και η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, καθώς και το εργαστήριο του φαρμακείου ως ένα εργαλείο επιβίωσης των φαρμακείων. Στον περιβάλλοντα χώρο του συνεδρίου λειτουργεί έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών φαρμακείου.

http://www.dikaiologitika.gr