Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«Τελικά ποια εντολή έδωσε ο ελληνικός λαός;»

12/05/2015

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο τρόπος με τον οποίο επί τρεις και πλέον μήνες χειρίζεται την διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι στην πράξη αδιαφορεί για την εντολή του λαού την οποία συνεχώς επικαλείται, πότε μιλώντας για εκλογές και πότε για δημοψήφισμα.
Και αποδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη βούληση του λαού, ούτε έδωσε σημασία στην εντολή του.
Ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά.
Προεκλογικά, είπε ψέματα, παραπλάνησε, κορόιδεψε – ότι τάχα θα έβρισκε χρήματα εκεί που δεν βρίσκουν οι άλλοι, ότι τάχα ξέρει να διαπραγματεύεται καλύτερα, ότι τάχα θα βαράει νταούλια και ζουρνάδες και θα χορεύουν όλοι οι άλλοι, ότι τάχα ο κ. Τσίπρας έθεσε τα θέματα και δεν αντέδρασε κανείς από τους συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων και ο Ντράγκι, ότι τάχα θα θέσει τέρμα στη λιτότητα αμέσως, ότι τάχα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως (από τη Δευτέρα των εκλογών, έλεγε στις προεκλογικές ομιλίες του ο κ. Τσίπρας), διότι τάχα η χρηματοδότηση του προγράμματος ήταν εξασφαλισμένη (από το ΤΧΣ, το ΕΣΠΑ κλπ) και επομένως δεν εξηρτάτο από την διαπραγμάτευση.

Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ κορόιδεψαν τον λαό ότι θα ακολουθούσαν ανενόχλητοι το «πρόγραμμα των εκατό πρώτων ημερών» (είχαν τέτοιο και αυτοί)και παράλληλα θα συνέχιζαν να διαπραγματεύονται, κατ’ αρχήν το χρέος και μετά την δανειακή σύμβαση, χωρίς να υποβάλλονται σε αξιολογήσεις, επικοινωνίες με την τρόικα και την Μέρκελ και άλλες τέτοιες «ταπεινωτικές» σχέσεις.
Μετεκλογικά πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ – και ο κ. Τσίπρας προσωπικά – δήλωσαν πως η εντολή του ελληνικού λαού ήταν ξεκάθαρη, καθώς απορρίφθηκαν τα μνημόνια και οι «υπηρέτες» τους.
Και επομένως, μπορούσαν να θέσουν σε εφαρμογή όσα έγραφαν στις Πολιτικές Αποφάσεις τους – δηλαδή τα «καμιά θυσία για το ευρώ» και ότι «αν πιεστούμε δεν θα διστάσουμε, βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Τώρα που τα πράγματα στρίμωξαν, άλλαξαν το τροπάρι.
Και «ξαναδιαβάζουν» την λαϊκή εντολή, λέγοντάς μας πως με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, ο λαός δεν έδωσε εντολή για ρήξη και έξοδο από το ευρώ – παρά το γεγονός ότι προεκλογικά ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε πως «ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι αυτός της ανατροπής».
Προεκλογικά, λοιπόν, μίλησαν στο θυμικό του λαού και μετεκλογικά επικαλούνται την σοφία του.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ζητά συμφωνία με τους εταίρους και παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Παραμένει βέβαια ένα ποσοστό γύρω στο 30% που επιζητεί την ρήξη – και αυτό είναι το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό που κατόρθωσε να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με όχημα τα προεκλογικά ψέματά του.
Επιπλέον, αν κάποιος θέλει να σκύψει με προσοχή πάνω από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, δεν θα μπορέσει να φθάσει σε ασφαλές συμπέρασμα αν κοιτάξει μόνο την πρόθεση ψήφου και την συνεχιζόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχουμε πει, ήταν πολύ μεγάλο το λάθος για να το συνειδητοποιήσει κανείς τόσο γρήγορα.
Θα πρέπει να κοιτάξει τις απαντήσεις στα υπόλοιπα ερωτήματα.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σωστά, καταφατικά απαντά το 54,2% και αρνητικά το 43,3%. Τον περασμένο Φεβρουάριο, τα ποσοστά αυτά ήσαν αντίστοιχα 81,5% και 14,2%.
Και στο ερώτημα «πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης», το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο ήσαν 83,6% 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» και τον Μάρτιο 64% και 31,4%.
Και στο ερώτημα «πώς τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».
Αυτά από την έρευνα της Μαρκ. Και δε νομίζω ότι είναι ποσοστά για τα οποία πρέπει να πανηγυρίζουν οι αρχιτέκτονες του ψεύδους.
Γιατί ο λαός σαφώς τους είπε «εντάξει, προσπαθήστε, αλλά όχι και να μας καταστρέψετε!»
Εκτός κι’ αν το μόνο που τους ενδιέφερε δεν ήταν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης ή να εφαρμόσουν τη λαϊκή εντολή, αλλά να εξασφαλίσουν ένα ποσοστό ικανό να τους κρατά στον αγαπημένο τους ρόλο: Αυτόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης…