Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών

Θέμα: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.


Στους τρεις μήνες που πέρασαν από τις εκλογές αποδεικνύεται στην πράξη πως η αποκαλούμενη «πολυδιάστατη – ενεργητική» πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνι­σμούς στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» για λογαριασμό των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών, μονοπωλιακών ομίλων .
Αυτό τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία που μεταξύ των άλλων αφορούν:  
·       Τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα θα πάρει μέρος «σε όλες τις κοινές στρατιωτικές δράσεις του ΝΑΤΟ», που είναι κατασταλτικός μηχανισμός κατά των λαών.
·       Τη Διακλαδική Άσκηση «Ηνίοχος 2015», η οποία διεξάγεται από 20 έως 30 Απρίλη, περιλαμβάνει διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
·       Τη συμμετοχή της χώρας στις ευρωατλαντικές στρατιωτικές «Ασκήσεις Συνεκπαίδευσης», τις «Ασκήσεις Χειρισμού Κρίσεων», τη συμμετοχή στην υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ» που περιλαμβάνει τη συγκρότηση «Στρατιωτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας», σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του στην Ουαλία, το 2014.
·       Τη διατήρηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας, του Νατοϊκού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, της Ευρωατλαντικής βάσης στη Λάρισα, τη βάση των Ιπτάμενων Ραντάρ στο Άκτιο, που συνολικά έχουν εκπληρώσει επί κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των τελευταίων χρόνων.  
·       Τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την κυβέρνηση ή μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του πολεμικού ναυτικού, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αμερικάνικη εταιρεία Lockheed για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
·       Τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμένου που υιοθετούν τα προσχήματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για νέες επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή (Ιράκ, Συρία, Λιβύη) στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των Τζιχαντιστών, που στήριξαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, την «προστασία των χριστιανικών πληθυσμών», του μεταναστατευτικού προβλήματος που οξύνεται λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
·       Την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ που διατηρεί την κατοχή και συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού.
·       Την ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 29 Γενάρη 2015 για τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα της επέμβασης των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο της περιοχής.
·       Την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. 17 Μάρτη 2015 (με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Χουντή) για στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.
Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για το λαό μας και τον βάζει σε νέες περιπέτειες.  

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο λαϊκό αίτημα για μη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Τι θα κάνει για την επιστροφή των πολεμικών πλοίων και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ευρωατλαντικές αποστολές στο εξωτερικό;  

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Λιάνα Κανέλλη

Γιώργος Μαρίνος