Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια με την Αλκυόνη Παπαδάκη στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

«Γεννήθηκα στο Νιο Χωριό, πολύ κοντά στα Χανιά. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος. Η μάνα μου, ονειροπόλα... Όσο ήμουνα παιδί, η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις.
Έτσι, αναγκάστηκα να ψάχνω από τότε τα μονοπάτια της φυγής. Εκείνη την εποχή μιλούσα με τα δέντρα, τις κάργιες που φώλιαζαν στα κυπαρίσσια του κήπου μας, τους θάμνους και τις πέτρες. Μου άρεσε, ακόμη, να φέρνω στο μυαλό μου διάφορες λέξεις και ν' ανακαλύπτω το χρώμα και τη μυρουδιά τους. Τελείωσα τη Γαλλική Σχολή κι ύστερα ήρθα στην Αθήνα με τ' όνειρο ν' αλλάξω τον κόσμο. Άρχισα τις επαναστάσεις και τις ανατροπές και το μόνο που κατάφερα ήταν να σπάω συνεχώς τα μούτρα μου. Ευτυχώς που όλα έγιναν έτσι ακριβώς όπως έγιναν. Χαλάλι. Είδα, έμαθα κι ένιωσα τόσα πολλά! Όταν κατάλαβα πως δεν μπορούσα ν' αλλάξω τον κόσμο, είπα: εντάξει, θ' αλλάξω τον εαυτό μου. Πολύ το διασκέδασα που την πάτησα κι εκεί. Τελικά σκέφτομαι, προς το παρόν δηλαδή γιατί πάντα το ψάχνω, πως επανάσταση είναι να 'χεις τα μάτια της ψυχής σου ανοιχτά· να επιμένεις, ν' αγαπάς τη ζωή και να φροντίζεις να μην τη μολύνεις με το πέρασμά σου. Όσο για το γράψιμο, έγραφα από παιδί. Το πρώτο μου γραφτό ήταν ένα ραβασάκι στο Θεό. Η αλήθεια είναι πως, όταν μεγάλωσα αρκετά, έκανα φιλότιμες προσπάθειες να μην μπλεχτώ στα γρανάζια της λογοτεχνίας. Φοβόμουνα μήπως κάποια μέρα αυτή η ιστορία με καπελώσει. Μάταιος κόπος! Φαίνεται πως μερικοί γεννιούνται με τούτη την περίεργη διαστροφή στο κεφαλάκι τους. Τουλάχιστον με παρηγορεί το γεγονός, πως το καπέλο μου δε μου 'κρυψε ποτέ τα μάτια και τ' αφτιά μου.»
Η Αλκυόνη Παπαδάκη αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση συγγραφέα. Είναι μία από τις λίγες συγγραφείς που παραμένουν εξίσου αγαπητές στο κοινό, που κατέχει ένα μοναδικό ταλέντο στο να δημιουργεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια νέους θαυμαστές και αναγνώστες! Πώς το καταφέρνει αυτό; Μα η ίδια της συγγραφική  πορεία· κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της. Ενώ μερικά από τα εγκώμια των κριτικών  «το φιλαράκι του αναγνώστη», «η ψυχαναλύτρια συγγραφέας», «η συγγραφέα των μπεστ σέλερ», «η ήρεμη δύναμη στον χώρο της λογοτεχνίας». Πολυγραφότατη αφού ξεκίνησε να γράφει από παιδί. Το πρώτο της γραπτό, όπως έχει δηλώσει η ίδια, «ήταν ένα ραβασάκι στον Θεό». Παρ’ όλα αυτά, κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να μην μπλεχτεί στα γρανάζια της λογοτεχνίας, πιστεύοντας πως θα έχανε έτσι άλλες ελευθερίες και μικρές χαρές μιας απλής καθημερινότητας. “Φοβόμουν μήπως κάποια μέρα αυτή η ιστορία με καπελώσει. Μάταιος κόπος! Φαίνεται πως μερικοί γεννιούνται με τούτη την περίεργη διαστροφή στο κεφαλάκι τους. Τουλάχιστον με παρηγορεί το γεγονός, πως το καπέλο μου δε μου ‘κρυψε ποτέ τα μάτια και τ’ αφτιά μου.”.
Η συγγραφέας των 16 μπέστ-σέλερ όπως  Το κόκκινο σπίτι, Η μπόρα, Το χρώμα του φεγγαριού,  Σκισμένο ψαθάκι,  Αμάν… αμάν!,  Οι κάργιες,  Σαν χειμωνιάτικη λιακάδα, Το τετράδιο της Αλκυόνης, Βαρκάρισσα της χίμαιρας. Στον ίσκιο των πουλιών, Ξεφυλλίζοντας τη σιωπή, Στο ακρογιάλι της ουτοπίας, Το ταξίδι που λέγαμε, Αν ήταν όλα… αλλιώς, Τι σου είναι η αγάπη τελικά…, Σ’ ένα γύρισμα της ζωής…. που οι περισσότεροι αναγνώστες έχουν διαβάσει κάποια από αυτά σίγουρα θα θέλουν να τη γνωρίσουν!
Έρχεται λοιπόν στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ στις 27 του Μάρτη, στις 8.30 το βράδυ φέρνοντας μαζί της τα χελιδόνια η αγαπημένη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη για να γνωρίσει το νέο της βιβλίο στο αναγνωστικό κοινό της πόλης μας.  Η Αλκυόνη Παπαδάκη, στο νέο μυθιστόρημά της, με επίγνωση αλλά και με τη σοφία της συγκατάβασης, ξεδιπλώνει τους ήρωες και το πεπρωμένο τους σαν το μίτο της Αριάδνης για να μας οδηγήσει -πάντα- σε μια φωτεινή διέξοδο, θυμίζοντάς μας ενθαρρυντικά πως θα ξανάρθουν τα χελιδόνια.
 Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η νεαρή Ολάνθη προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια κοινωνία αντιθέσεων, εκεί όπου η σκληρότητα στέκεται δίπλα στη φιλευσπλαχνία, το γέλιο έρχεται μαζί με το δάκρυ, το μίσος φωλιάζει πλάι στην αγάπη. Κουβαλώντας ένα παρελθόν που ακόμη και η ίδια αγνοεί και με μοναδικό στήριγμά της τη φίλη της Μαλαματένια, ζει και ελπίζει σε έναν κόσμο γεμάτο δεινά. Πολυάριθμα πρόσωπα και ζωές που διασταυρώνονται δημιουργούν μια συνεχή αλληλουχία αφηγήσεων. Ο κάθε ήρωας εξομολογείται τη δική του ιστορία, αλλά και τη δική του εκδοχή που διαφοροποιεί τα γενόμενα, συνθέτοντας ένα μυθιστόρημα που καθρεφτίζει έναν ολόκληρο κόσμο που ζει και ενεργεί σε μια εποχή σε βαθιά αξιακή κρίση.»
Τα υπόλοιπα της ιστορίας θα αφήσουμε να μας τα διηγηθεί η ίδια η συγγραφέας αφού πρώτα θα την υποδεχτεί προλογίζοντάς την ο ποιητής Θάνος Κόσυβας.

Παράλληλα με τη παρουσίαση του βιβλίου «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια»της Αλκυόνης Παπαδάκη θα υπάρχει και έκθεση ζωγραφικής της Μηλίτσας Μιλοσαβλιεβιτς-Μπάρμπα που τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 26 του Μάρτη στο χώρο του βιβλιοπωλείου, στον 1ο όροφο και το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.