Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Συνεργασία Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης και CERN.....

Συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και τον ευρωπαϊκό οργανισμό CERNανακοινώθηκε  σήμερα στη Θεσσαλονίκη.


Στη Συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Τάσος Τζήκας, ο σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας του CERN Νίκος Ζιώγας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Από τη Γενεύη παρενέβη ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλης Τσεσμελής, ο οποίος τόνισε: «Η προσπάθεια είναι να φέρουμε πιο κοντά το CERN με τα κράτη – μέλη που το στηρίζουν 61 χρόνια όχι μόνο επιστημονικά και τεχνολογικά, αλλά και σε επίπεδο μεταφοράς τεχνογνωσίας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υλοποιηθεί αυτή η ανταποδοτικότητα. Είναι τα θεμέλια για το μέλλον και για την ανάπτυξη που τόσο ενδιαφέρει την Ελλάδα».

Η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχνόπολη και το CERNπροβλέπει τη δημιουργία στις εγκαταστάσεις της Τεχνόπολης στην Πυλαία θερμοκοιτίδας για επιχειρήσεις από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, οι οποίες θα εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες του CERN, που παρέχονται δωρεάν, για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες κατάλληλα για την αγορά. Με αυτό τον τρόπο εκτός από τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από το CERN προς

την Τεχνόπολη θα δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και καινοτόμα προϊόντα.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα που επιχειρεί να αξιοποιήσει με αυτό τον τρόπο τα επιτεύγματα του CERN. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Μεγάλη Βρετανία, που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια, ακολούθησαν πριν από λίγες εβδομάδες η Νορβηγία και η Ολλανδία, ενώ μετά την Ελλάδα σειρά παίρνει η Αυστρία.

Για τη σημασία της συμφωνίας ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας υπογραμμίζει: «Η συμφωνία με το CERN είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, στη διάρκεια της οποίας γνωρίσαμε τον κόσμο του CΕRΝ και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τους Έλληνες

επιστήμονες. Η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης από εδώ και πέρα θα παίξει το ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας και το CΕRΝ για τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα ξεκινάμε ενημερώσεις σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πανεπιστήμια.

Επίσης από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Η συμφωνία της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης με το CERN θα βοηθήσει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να γίνει ένα κέντρο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος. Θα είμαστε αρωγοί σ’ αυτή τη συνεργασία και θα προσπαθήσουμε να την επεκτείνουμε προς όφελος της κοινωνίας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην περιοχή».

http://www.virus.com.gr