Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Χάος πάλι στη Βραζιλία

04/02/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σε χάος βρίσκεται πάλι η Βραζιλία, καθώς η εγκληματικότητα εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου των συμμοριών – με ορμητήριο της φαβέλες – βρίσκεται σε μια πρωτοφανή έξαρση.
Μόνο τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και άλλοι δώδεκα τραυματίστηκαν, με τις σφαίρες από τα αντιμαχόμενα πυρά να τους βρίσκουν ακόμη και μέσα στα σπίτια τους.
Οι ανησυχίες αυξάνουν, κυρίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 και η χώρα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι Αγώνες δεν θα κινδυνεύσουν.
Η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί στις φαβέλες, αλλά φαίνεται χωρίς αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα η εξαγγελία περικοπών εκ μέρους της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και να αποφευχθεί η υποβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, στερεί την ασφάλεια από την αναγκαία χρηματοδότηση.

Στο μεταξύ, σε έξαρση βρίσκεται και το μέτωπο των διαδηλώσεων, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βραζιλία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις με αίτημα την βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ έχει γεννηθεί και το κίνημα «Passe Livre», που διαμαρτύρεται κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου στις δημόσιες μεταφορές.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, από το Ρίο ντε Τζανέιρο ως το Σάο Πάολο, με αίτημα την αναστολή της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου.
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη των διαδηλώσεων από τον Ιούνιο του 2013, με αίτημα την παροχή καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών, την ώρα που ο πληθωρισμός κατατρώγει τα σωθικά της Βραζιλίας.