Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
 Στη κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού νεοκλασικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου
Κολινδρού, με πρωτοβουλία της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού και με την συνεργασία του Δήμου Πύδνας -  Κολινδρού, πραγματοποίθηκε την Κυριακή 15-2-2015 του πρωΐ εκδήλωση  με ομιλητή τον κ. Ηλία ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΝΟ, Καθηγητή της Σχολής Γεωπονίας και Δ/ντή του Εργαστηρίου Γεωργίας, του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και θέμα: «Ποιο είναι το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας, μέσα από την Κοινή Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική;»

    Ο κ. Ελευθεροχωρινός ανέφερε ότι η άσκηση της γεωργίας στη χώρα μας είναι αναγκαία επειδή καλύπτει διατροφικές ανάγκες, είναι χώρος απασχόλησης [πρωτογενής τομέας (γεωργοί, κτηνοτρόφοι), δευτερογενής και τριτογενής τομέας [απασχόληση σε πολλαπλασιαστικό υλικό (σπόροι, φυτά, ζώα), λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, εκμηχάνιση, εγκαταστάσεις, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, εμπορία, έρευνα, παροχή συμβουλών] και συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
    Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της ελληνικής γεωργίας, αυτή χαρακτηρίζεται από 1) αισθητή απουσία συγκεκριμένης αγροτικής πολιτικής στην παραγωγή προϊόντων, 2) ανυπαρξία συστήματος γεωργικών εφαρμογών, 3) μη ύπαρξη εστιασμένης εθνικής γεωργικής έρευνας, 4) απουσία συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και ερευνητικών ιδρυμάτων, 5) μειωμένη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και εκπαιδευτικών-ερευνητικών ιδρυμάτων, 6) πλήρως εξαρτώμενη υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής από τον ιδιωτικό τομέα, 7) περιορισμένες επενδύσεις σε έργα αγροτικών υποδομών (αγροτικοί δρόμοι, εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδευτικά δίκτυα, συλλογή όμβριων υδάτων, σύγχρονος εξοπλισμός για διαχείριση φυσικών πόρων και για πρόληψη-διαχείριση κινδύνων παραγωγής).
    Η διάρθρωση του γεωργικού πληθυσμού είναι αρνητική (υψηλό ποσοστό αγροτών μεγάλης ηλικίας), το επίπεδο κατάρτισης των γεωργών χαμηλό, ο γεωργικός κλήρος πολυτεμαχισμένος, το ποσοστό επιχειρηματικής γεωργίας χαμηλό, ενώ απουσιάζει αισθητά ο υγιής αγροτικός συνεργατισμός.
   Όσον αφορά στην αξιοποίηση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ 2014-2020, αυτή μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη εάν ο σχεδιασμός της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας στηριχτεί στην καινοτομία, την περιβαλλοντική ευαισθησία, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη απασχόληση (μείωση φτώχειας).
    Επίσης, η αγροτική ανάπτυξη μπορεί να γίνει αειφόρος (βιώσιμη), εάν βασιστεί στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων [φρούτα, λαχανικά, ελιά, ελαιόλαδο, βαμβάκι, καπνός, ρύζι, ζάζαρη, ζωοτροφές (κτηνοτροφικά φυτά), σκληρό σιτάρι, σταφύλι (οίνος), αρωματικά φυτά, όσπρια, ζωικά προϊόντα κ.ά.] και μάλιστα σεβόμενη το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
   Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η εφαρμογή συστημάτων παραγωγής ελεγχόμενων διαδικασιών, τα οποία διέπονται από συμμορφώσεις σε νομικές και γεωτεχνικές απαιτήσεις αλλά και στην τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
   Τέλος, το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης μπορεί να καταστεί ευοίωνο εάν υπάρξει: 1) εθνική αγροτική πολιτική στην παραγωγή προϊόντων, 2) οργάνωση γεωργικών εφαρμογών, 3) βελτίωση των αγροτικών υποδομών, 4) σύνδεση του παραγωγικού τομέα με ερευνητικούς οργανισμούς, 5) αξιοποίηση και βελτίωση του εγχώριου γενετικού υλικού, 6) ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην πρόληψη-διαχείριση των κινδύνων παραγωγής, 7) ενίσχυση της επιχειρηματικής γεωργίας, 8) παραγωγή καινοτόμων γεωργικών προϊόντων, και 9) ενσωμάτωση καινοτομιών αγοράς (τυποποίηση, μεταποίηση, εμπορία-μάρκετινγκ). Βεβαίως, για την προσέγγιση όλων των προαναφερθέντων στόχων, είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας και κυρίως η διαρκής συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων [ΥπΑΑΤ, ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ), γεωργοί, γεωπόνοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εταιρείες γεωργικών εφοδίων, καταναλωτές] που εμπλέκονται στο «γεωργικό γίγνεσθαι».
   Στον πατριώτη τους εισηγητή, τόσο προβληματισμένοι αγρότες όσο και άλλοι παρευρισκόμενοι, απηύθυναν ουσιώδεις ερωτήσεις στις οποίες οι απαντήσεις είχαν τα στοιχεία της τεκμηρίωσης και της πολύχρονης πείρας του ομιλητή.
    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκτός από τον εκπρόσωπο της εκκλησίας, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού με σχεδόν σύσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, επρόσωποι φορέων και συλλόγων όχι μόνο από τον Κολινδρό αλλά και από την γύρω περιοχή.

    Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και ώρα 11.00 στον ίδιο χώρο, με ομιλήτρια την ΚΑΡΑΜΠΟΥΤΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Ειρήνη, Καθηγήτρια  Α.Π.Θ , Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρούρχο.