Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ : Καταδικάζει την απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών στην Τουρκία

Η απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών στην Τουρκία και η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αξιολογούνται
στο διάλογο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς οι ίδιες πρακτικές εφαρμόζονται και από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και συμβαδίζουν με την πολιτική της ΕΕ, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό, επισημαίνοντας τα παρακάτω :
" Πρόσφατα με αφορμή απεργία σε εργοστάσια μετάλλου για  ουσιαστική αύξηση μισθών, η Τουρκική κυβέρνηση, κατ' απαίτηση των εργοδοτών, απαγόρευσε την απεργία αυτή απειλώντας  με απολύσεις και άλλες συνέπειες (συλλήψεις, δίκες κ.λ.π.).
Η ΕΕ, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας, που μόνο δεινά επιφυλάσσει στο Τούρκικο λαό, υποκριτικά μιλά για αξιολόγηση της κατάστασης των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών στη χώρα.
Ωστόσο, αποσιωπά τη βάρβαρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Τούρκων εργαζόμενων, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που πρόσφατα προκάλεσαν τη δολοφονία εκατοντάδων εργατών σε Τούρκικα ορυχεία, τους άθλιους μισθούς τους, τον περιορισμό κάθε συνδικαλιστικής ελευθερίας. 
Η στάση της εντάσσεται στις μεθοδεύσεις ενάντια στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες με στόχο την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων για την κερδοφορία των εργοδοτών. Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο ΕΕ για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και την άρση απαγόρευσης του εργοδοτικού Λοκ Άουτ, όπως προτάθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση πριν λίγους μήνες με βάση κατευθύνσεις ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ. 
Ερωτάται η Επιτροπή :
Πώς τοποθετείται 
στην απαγόρευση της απεργίας των μεταλλεργατών, την προστασία των δημοκρατικών - συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζόμενων και του λαού της Τουρκίας;
στον περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας  που προωθούν κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της;
στο αίτημα για κατάργηση του εργοδοτικού Λοκ Άουτ;".


10-02-2015                                                          ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ