Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τα... ραβασάκια του 2015

Του Κώστα Ιερίδη
Μπορεί από σήμερα, 2 Ιανουαρίου, να τίθεται εκτός ισχύος ο φόρος υπεραξίας για την αγοραπωλησία ακινήτων και η έκτακτη εισφορά να είναι μειωμένη κατά 30%, όμως οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις.

Όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ενώ το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται στα 650 από 500 ευρώ​

Η αρχή γίνεται με όσους παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αυτοί θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται στα 650 από 500 ευρώ. Το 2014, μισθωτός που συμπλήρωνε το εισόδημά του μέσω κάποιου ελεύθερου επαγγέλματος και χρησιμοποιούσε μπλοκάκι μπορούσε να επιλέξει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να φορολογηθεί για το σύνολο των αποδοχών του ως μισθωτός. Έτσι, δεν επιβαλλόταν φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας φορολογίας ήταν 22%.

Αυτό πλέον αλλάζει, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2014 που θα παρουσιαστούν στις δηλώσεις του 2015 να είναι πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με μπλοκάκι θα φορολογηθούν το 2015 με 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ακόμη ότι όσοι αμείβονται και με μπλοκάκι αλλά από έναν μόνο εργοδότη και έχουν παραλείψει να δηλώσουν το σπίτι τους ως έδρα θα φορολογηθούν και αυτοί με 26% από το πρώτο ευρώ.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες (9.000 ευρώ) και από μπλοκάκι (3.000 ευρώ) εφέτος επέλεξε και φορολογήθηκε ως μισθωτός για το σύνολο των εσόδων του. Πλήρωσε, δηλαδή, φόρο 539 ευρώ, ενώ το τέλος επιτηδεύματος ανήλθε σε 500 ευρώ. Ωστόσο, το 2015 το εισόδημα των 9.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και άρα η επιβάρυνση θα είναι μηδενική, δεδομένου ότι ο φόρος είναι μηδενικός για έσοδα έως 9.550 ευρώ. Την ίδια στιγμή, όμως, τα έσοδα των 3.000 ευρώ θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή με 26%. Άρα ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει 780 ευρώ, δηλαδή 241 ευρώ περισσότερα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αύξηση -κατά 150 ευρώ- του τέλους επιτηδεύματος, τότε η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 391 ευρώ.

Τι γίνεται με τους αγρότες και τις παροχές σε είδος
Επιπλέον, κατά τη φετινή χρονιά τα κέρδη των αγροτών θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ το 2014 η φορολόγηση έγινε σύμφωνα με την κλίμακα των μισθωτών. Είχαν, δηλαδή, αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Ειδικότερα, οι αγρότες θα φορολογηθούν με το σύστημα «έσοδα μείον έξοδα» και θα τους επιβληθεί φόρος 13% από το πρώτο ευρώ, εάν και εφόσον:

α. το εισόδημα που θα δηλώσουν είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικία, οχήματα, ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης)

β. δηλώσουν είτε ζημιές είτε μηδενικά εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος (π.χ. κουπόνια φαγητού, ασφάλειες κ.λπ.).θα φορολογηθούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού αυτού του είδους οι παροχές μετατρέπονται σε εισόδημα. Καθώς όμως τα αγαθά αυτά και υπηρεσίες εμφανίζονται για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση και δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει χρήματα επί της αξίας της παροχής σε είδος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος.


http://www.zougla.gr/