Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Independent: Γιατί να αγοράζεις διαμέρισμα στο Λονδίνο; Πάρε ένα ελληνικό νησί

Χρήστος Δεμέτης
Τα διαμερίσματα στο Λονδίνο είναι πλέον πάρα πολύ ακριβά για έναν πλούσιο Λονδρέζο ή μη, σύμφωνα με τον Independent. Έτσι, συμφέρει, αν έχεις λεφτά φυσικά, να αγοράσεις
ένα… ελληνικό νησί.
“Έχετε απηυδήσει με την εκτίναξη των τιμών στις κατοικίες της Βρετανίας; Τότε γιατί να μην απολαύσετε τον ήλιο και τα καταγάλανα νερά των ελληνικών θαλασσών από την δική σας ακτή σε κάποιο ελληνικό νησί;”, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Προτείνει μάλιστα και μια λίστα με “ευκαιρίες”.
Ξεκινά την μικρή Λέσβο, ένα ακατοίκητο νησί 16 στρεμμάτων σε απόσταση 200 μέτρων από την Λέσβο, που περιγράφεται από την εταιρεία Real Estate “Vladi Private Islands” ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου. Τιμή πώλησης, 800.000 ευρώ.
Όπως γράφει άλλωστε η εφημερίδα, τα ελληνικά νησιά περνούν από γενιά σε γενιά βάσει παράδοσης, ενώ είναι η πρώτη φορά που η μικρή Λέσβος διατίθεται προς πώληση.
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Vladi περιλαμβάνεται ακόμα ο Άγιος Αθανάσιος στον κορινθιακό κόλπο, που κοστολογείται στα 1,6 εκατ. ευρώ, και το “παραδεισένιο” νησί, Άτοκος, στο Ιόνιο πέλαγος, που κοστίζει 45 εκατ. ευρώ. Ένα νησάκι όμως, που όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, προσφέρει εντυπωσιακούς άγριους γκρεμούς και έχει και τα δικά του πρόβατα.
“Ο Σκορπιός, ο οποίος ανήκε στον εφοπλιστή, Αριστοτέλη Ωνάση, αγοράστηκε από την Κατερίνα Ριμπολόβλεβα, έναντι 126 εκατ. ευρώ ενώ ο πρώην εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, αγόρασε έξι νησιά, γνωστά ως σύμπλεγμα της Οξειάς, για 7 εκατ. ευρώ” καταλήγει το δημοσίευμα, προτρέποντας τους μεγαλοαστούς της Αγγλίας να “επενδύσουν” με αυτόν τον τρόπο στη χώρα μας.

Πώς μπορεί ένας αλλοδαπός να αγοράσει ένα ελληνικό νησί
Πέραν από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλόγως της εκμετάλλευσης που θέλει να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής, απαιτούνται άδειες και εκθέσεις από :
-Υπ. Γεωργίας
-Υπ. Ανάπτυξης
-Δασαρχείο
-Υπ. Πολιτισμού
-Αρχαιολογική Υπηρεσία
-Τοπική Αυτοδιοίκηση
-Λιμενικό Σώμα

Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στα παρακάτω:
-Έλεγχος νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου. Ο έλεγχος γίνεται από δικηγόρο στο Υποθηκοφυλάκειο ή Κτηματολογικό Γραφείο
-Τεχνικός έλεγχος ακινήτου. Όταν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είναι οικόπεδο ή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη μηχανικού, που θα ελέγξει κατά πόσο το ακίνητο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, πληροί τους όρους δόμησης, οφείλει εισφορά σε γη και σε χρήμα κ.λπ.
-Απόκτηση ΑΦΜ από τον αλλοδαπό αγοραστή. Για τη σύνταξη του συμβολαίου της αγοραπωλησίας ακινήτου απαιτείται και ο πωλητής και ο αγοραστής να έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ) στην Ελλάδα. Οι αλλοδαποί, που είναι κάτοικοι εξωτερικού, λαμβάνουν Α.Φ.Μ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ Κατοίκων Εξωτερικού
-Υποβολή Δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και καταβολή του φόρου
-Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ο αλλοδαπός αγοραστής θα πρέπει να προσκομίσει Δελτίο Αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο και απόδειξη καταβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ)
Στη συνέχεια ο ξένος επενδυτής θα πρέπει να αποκτήσει και τα απαραίτητα χαρτιά για την είσοδό του στη χώρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην προξενική αρχή της χώρας κατοικίας του. Με την αίτηση αυτή θα του χορηγηθεί θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα για ταξιδιωτικούς σκοπούς (VISA), η οποία θα είναι περιορισμένης διάρκειας, χορηγούμενη πάντοτε υπό τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις του συγκεκριμένου νόμου.
Για την πώληση κάθε νησιού, πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ότι δεν διαθέτει αρχαία, καθώς και της Δασικής Υπηρεσίας ότι δεν είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό.
Πηγή: Independent