Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ/ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

«Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα»
Κατά τη γνώμη μου ισχύει το ρητό ότι: «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο
σκύλος». Όμως το ζήτημα με τα αδέσποτα σκυλιά αποτελεί σήμερα ένα από τα  προβλήματα της πόλης μας με πολλές πτυχές.
Από τις καταγγελίες που υπάρχουν καθημερινά φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην ευρύτερη περιοχή της Κατερινοσκαλας και της Παραλίας όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις άλλες περιοχές το πρόβλημα δεν είναι εξίσου έντονο.
Οι κάτοικοι αναρωτιούνται πλέον αν υπάρχει δήμος με συναίσθηση των ευθυνών του και ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος του;;;;
Η κατάσταση αυτή επιπλέον είναι άκρως δυσφημιστική για τον τουρισμό του τόπου μας  αφού μάρτυρες των σκυλιών αυτών γίνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες,  πολλοί τουρίστες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τα ζώα, απέναντι στα οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η Πολιτεία συντηρεί δημοτικά καταφύγια, η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα στο συγκεκριμένο τομέα. Κι αυτό παρόλο που το 2003 και ξανά το 2012 θεσπίστηκε νομοθετικά η υποχρέωση των δήμων να ιδρύσουν καταφύγια (και αυτό συνοδεύτηκε, τουλάχιστον το 2003, με μεγάλα κονδύλια). Έτσι, κρατικά καταφύγια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, παρά μόνο ένα κυνοκομείο, το οποίο λειτουργεί σε πλήρη αδιαφάνεια και αγνοείται η κατάληξη των ζώων που μεταφέρονται εκεί.
Αν ήθελε ο Δήμος να κάνει έργο, θα έκανε και δεν θα έμενε απλά στα λόγια !!!!
Απαιτείται λοιπόν αντιμετώπιση της κατάστασης και μάλιστα άμεση.
Είναι κρίμα για τα αδέσποτα ζώα, να τα φερόμαστε έτσι διότι δεν είναι επιλογή τους να είναι αδέσποτα. Αν κάποιος ασχοληθεί με κάποιο από αυτά έστω και 5 λεπτά ,θα καταλάβει ότι και αυτά έχουν συναισθήματα. Αν ήθελε ο Δήμος να κάνει έργο, θα έκανε και δεν θα έμενε απλά στα λόγια και προεκλογικά τερτίπια !
Θα έκανε πρόγραμμα για να εξασφαλίσει υιοθεσίες και φιλοξενίες. Δεν θα τα πετούσε στο δρόμο.
Τα αδέσποτα και τα έγκλειστα ζώα του κυνοκομείου όμως, δεν χρωστάνε τίποτα να πληρώσουν με τις πολύτιμες ζωές τους, την κακοδιαχείριση και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.
Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά συνήθως η επιβολή του νόμου, τους κάνει ζημιά στην κάλπη. Σύμφωνα με το Νόμο ο Δήμος είναι αρμόδιος και υπόχρεος για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων. Η αδιαφορία του Δήμου μας οδήγησε σε αυτήν κατάσταση !!! Η αδιαφορία της παρούσας δημοτικής αρχής οδήγησε τόσους φιλόζωους να γίνουν «ακτιβιστές» της ασφάλτου ταΐζοντας, φροντίζοντας και περιθάλποντας ανήμπορα ζώα.
Αν κάποιοι δεν γνωρίζουν ή απλά αγνοούν την υπάρχουσα νομοθεσία μπορούμε να τους την καταθέσουμε….
Ποιος επιτέλους είναι αρμόδιος να ελέγξει τους δήμους και να τους υποχρεώσει να εφαρμόσουν τη νομοθεσία ;;;;
Φτάνει πια!


Κασιτερίδου Λένα
Τοπική σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Κατερίνης
με το συνδυασμό «Νέα Εποχή για την Κατερίνη»