Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα βρέθηκε στο Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» προκειμένου να παραθέσει «γεύμα αγάπης»
και να γνωρίσει με αυτόν τον τρόπο τους ενοίκους, το προσωπικό και τη πολυκλαδική ομάδα του οικοτροφείου.
και να γνωρίσει με αυτόν τον τρόπο τους ενοίκους, το προσωπικό και τη πολυκλαδική ομάδα του οικοτροφείου.
Η ίδια μίλησε για μια πολιτική ισονομίας που ασκεί το Υπουργείο με γνώμονα τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του. Έκανε λόγο για μια κοινωνία που δεν θα στιγματοποιεί τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί αλλά θα είναι ενταγμένοι ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο.
Στην συνέχεια μίλησε για το έργο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» και τόνισε πως κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Η κα. Κερασόγλου ξεναγεί τους προσκόπους του Συστήματος Περιστερίου |
Λίγο πριν την άφιξη της κυρίας Παπακώστα τη δομή είχαν επισκεφτεί αντιπρόσωποι από το Σύστημα Προσκόπων Περιστερίου και αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους στην συνέχεια έπαιξαν και τραγούδησαν με τους ενοίκους του οικοτροφείου σκορπώντας χαρά και γέλιο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους : Άννα Χαριμαδοπούλου, Βίκυ Γιαννακάκη και Γιώργο Κουτσόπουλο.
Αντίστοιχα την ίδια ώρα στο Οικοτροφείο Ιπποκράτης Ι στο Ίλιον παραβρέθηκαν οι πρόσκοποι Χρήστος Γαλάνης, Μίνα Κάβουρα και Βένια Παναγιώτου.
Πέρα από τους από τους εξυπηρετούμενους και το προσωπικό παραβρέθηκαν και τα Μέλη του Δ.Σ της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ» η Πρόεδρος Μαρία Κερασόγλου, ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος και ο Δημήτρης Οικονόμου και
Τέλος, να σημειωθεί πως το «γεύμα αγάπης» μέσω από τον ΚΟΙΣΠΕ "ΕΥ ΖΗΝ" ήταν προσφορά της Coca-Cola 3E.
Παραθέτουμε τη συνέντευξη της κυρίας Κ. Παπακώστα.
Παπακώστα: Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί
Στιγμιότυπο κατά την διάρκεια της συνέντευξης της κας. Παπακώστα |
«Σήμερα οργανώνουμε μια δράση που την έχουμε βαπτίσει «τρώμε παρέα, τρώμε μαζί» με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν είτε προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε βαριάς νοητικής υστέρησης, είτε αυτισμού, προκειμένου να δώσουμε έναν ισχυρό συμβολισμό αυτές τις ημέρες. Ωστόσο οι δράσεις αυτές τρέχουν 365 ημέρες τον χρόνο για να αποστιγματοποιήσουμε και να ενσωματώσουμε τους συμπολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα –ιδιαίτερα- ψυχικής υγείας. Αυτές τις άγιες ημέρες θέλουμε να αποδώσουμε έναν ακόμη πιο ισχυρό συμβολισμό και αυτός είναι: Ότι όλοι πρέπει να είμαστε απέναντι στο στίγμα και όλοι θα πρέπει να κατανοήσουμε αλλάζοντας την νοοτροπία μας ότι πρέπει οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί να ενσωματώνονται στο κοινωνικό σύνολο και εμείς να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα τους. Το πιο σημαντικό απ’ όλα και αυτό που προσπαθώ σαν να μήνυμα να καθιερώσω περισσότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε την αξιοπρέπεια τους, την προσωπικότητα τους και τα δικαιώματα τους και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε όντας μακριά και απόντες, κρίνοντας επικρίνοντας και στιγματοποιόντας αλλά αντιθέτως πρέπει να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, να τους κάνουμε αποδεκτούς και να τους αποδεικνύουμε στην καθημερινότητα μας».
Είναι από τις φορές που το Υπουργείο Υγείας δείχνει ότι αυτό που αναφέρατε είναι ένας από τους άξονες του στην πολιτική που ασκεί…
«Είναι αξίωμα και εμείς στην κορυφή της πυραμίδας έχουμε βάλει τον άνθρωπο και όλα τα υπόλοιπα (οι δομές μας, τα στελέχη, τα χρήματα), είναι εργαλεία που τα χρησιμοποιούμε για να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία του. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, καλές γιορτές. Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να επισημάνω πως οι πρόσκοποι και οι ΚΟΙΣΠΕ υπηρετούν αυτό το πρόγραμμα και αυτήν την δράση δείχνοντας ότι αγκαλιάζουν την ανάγκη να έχουμε τους διαφορετικούς ανθρώπους δίπλα μας αξιοπρεπείς. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γι’ αυτό. Άλλωστε οι ΚΟΙΣΠΕ έχουν μεγάλη εμπειρία διότι το 45% των εργαζομένων αποτελείται από ανθρώπους που είναι ψυχικά πάσχοντες, είναι άνθρωποι όμως οι οποίοι εργάζονται προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, είναι ενσωματωμένοι είναι αξιοπρεπείς και ουδείς διανοείται να παραβιάσει τα δικαιώματα τους και να προσβάλει την αξιοπρέπεια τους. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλουμε για τον μετασχηματισμό της ψυχικής υγείας ανθρώπους με αξιοπρέπεια, κοινωνικά ενσωματωμένους χωρίς στίγμα και αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε με αυτές τις δράσεις, πέραν των πρακτικών ζητημάτων όπως ότι κοινωνικοποιούμε, αποδεχόμαστε και ενισχύουμε τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί στην ψυχολογία τους».
Ουσιαστικά μιλάτε για μια πολιτική ισονομίας
«Ακριβώς αυτό είναι. Στα χαρτιά, στο Σύνταγμα και στους νόμους μας αυτό επιβάλλεται. Στην πράξη πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε κουλτούρα, να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό χτίζουμε κάθε μέρα στο υπουργείο Υγείας και κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου βάζουμε αυτές τις πολιτικές οι οποίες οικοδομούν αυτή την νέα νοοτροπία επωφελεία των ανθρώπων που είναι διαφορετικοί ώστε αυτοί να μην αντιμετωπίζονται με μειονεκτικό τρόπο, με έναν τρόπο ο οποίος τους στερεί την απόλυτη χρήση των δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους».
Ακούστε και το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης