Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Σε μια μόνο μέρα…

01/12/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μέσα σε μια μόνο ημέρα, την 27η Νοεμβρίου, επομένη της διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας, στον διεθνή Τύπο υπήρξαν μια σειρά δημοσιεύματα που ανίχνευαν τους λόγους αυτού του έστω και πρόσκαιρου αδιεξόδου.

Ήταν η μέρα που πληροφορηθήκαμε πως είναι δυνατόν να χρηματιστεί ένας βουλευτής μέσω… facebook και στη χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα γινόταν ένας ακόμη μύλος γύρω από μια σκόπιμη γελοιότητα προπαγανδιστικού περιεχομένου.

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, στην ιστοσελίδα των Financial Times αναρτήθηκε βίντεο, στο πλαίσιο του οποίου ο οικονομικός αναλυτής Ralph Atkins υπογράμμιζε ότι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων βρίσκονταν πάλι άνω του 8%, αποκλίνοντας έτσι σημαντικά από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, όπου, αντίθετα, μειώνεται το κόστος δανεισμού. Ο αναλυτής εξέφραζε την άποψη ότι τα ελληνικά ομόλογα συνιστούν τον «δείκτη φόβου» της ευρωζώνης.


Την ίδια μέρα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ανέφερε ότι οι ειδικοί προειδοποιούν για τη «νοσηρή» αύξηση των τιμών των ομολόγων, σημειώνοντας σχετικά με την Ελλάδα ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.

Πιθανή εξήγηση κατά την εφημερίδα ότι οι αγορές φοβούνται την πολιτική αστάθεια και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, την ώρα που η χώρα επιδιώκει την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Επίσης την ίδια μέρα, στην ίδια εφημερίδα, ο Ούλριχ Στεφάν, επικεφαλής επενδύσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις της Deutsche Bank εκτιμούσε ότι το 2015 αναμένεται αύξηση του δείκτη γερμανικού χρηματιστηρίου DAX, ωστόσο έβλεπε και κινδύνους διακυμάνσεων που μπορεί να πυροδοτηθούν από την κρίση στην Ουκρανία, τα προβλήματα σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις νέες εκλογές του Φεβρουαρίου ή από απροσδόκητες εξελίξεις στα επιτόκια.

Πάλι την ίδια μέρα, κεντρική είδηση στο EurActiv ήταν η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Τρόικας και Ελλήνων αξιωματούχων στο Παρίσι, συνδέοντας τις  εξελίξεις με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα εξελίσσεται ξανά στον κύριο παράγοντα ανησυχίας της Ευρωζώνης, σημείωναν την ίδια μέρα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, με τον αρθρογράφο τους Ραλφ Άτκινς να υπογραμμίζει τις ανησυχίες των επενδυτών για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά κυρίως την πολιτική αναταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. 
 
Όπως ανέφερε, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πολιτική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τη χώρα του χρόνου, φέρνοντας στην εξουσία την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις. 

Τέλος, την ίδια μέρα, η επενδυτική τράπεζα Barcays, είδε αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, καθώς, «οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου είναι πιθανό να πυροδοτήσουν εθνικές εκλογές την άνοιξη, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα».

«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τους επενδυτές είναι πόσο θα συμβιβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα που έχει στην ατζέντα του για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και σε ποιο βαθμό μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών», ανέφερε.

Όλα αυτά σε μια μόνο μέρα.

Σημειώστε ότι η καταστροφή μπορεί να χρειαστεί λιγότερο από μία ημέρα…


http://www.elzoni.gr/