Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα «πρότυπα» διαχειρίζονται σύμβολα και… πρόστιμα

06/11/2014

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεδομένου ότι εν Ελλάδι ακούγονται διάφορες αστειότητες περί «δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού» και άλλα τέτοια ωραία και μεγαλόστομα, καλό είναι να ρίχνουμε και μια ματιά στον έξω κόσμο, για να βλέπουμε πώς γίνονται οι ανώμαλες προσγειώσεις.
Το 2007, η Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες προχώρησε στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.
Τότε, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil κατήγγειλε το γεγονός και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Μέχρι τότε, η αμερικανική εταιρία και η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας Petroleos, συνεργάζονταν στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης.
Η αιφνιδιαστική ανατροπή προκάλεσε την αμερικανική οργή, με την αμερικανική εταιρία να επικαλείται αθέτηση συμφωνιών και απώλεια εσόδων.

Τις προάλλες, η Βενεζουέλα καταδικάστηκε από το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) να πληρώσει το ποσό του 1,6 δις δολαρίων ως αποζημίωση στην ExxonMobil, που πάντως ζητούσε αποζημίωση ύψους 14,4 δις δολαρίων.
Οπότε, η κυβέρνηση Μαδούρο δήλωσε… ενθουσιασμένη, αφού το πρόστιμο ήταν πολύ χαμηλότερο του αναμενόμενου.
Η πραγματικότητα είναι ωστόσο πολύ ζοφερή.
Η Βενεζουέλα θα δυσκολευτεί να πληρώσει ακόμη και αυτό το ποσό, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται στο ναδίρ και η οικονομία της στον πάτο.
Ο πληθωρισμός καλπάζει και τρώει τα σωθικά της, η εγκληματικότητα παραμένει στο ζενίθ και υπάρχουν μπόλικοι ανοιχτοί λογαριασμοί με ομόλογα που λήγουν.
Κατά τα λοιπά, σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα, ο δημόσιος διάλογος εξαντλείται σε επίπεδο συμβόλων.
Οπότε, συνέβη και αυτό:
Το υπουργικό συμβούλιο της Κούβας κατήγγειλε ως ανεύθυνη τη συμπεριφορά μιας κουβανικής δημόσιας επιχείρησης που παρουσίασε δύο αρώματα με τις ονομασίες «Ερνέστο» (Τσε Γκεβάρα) και «Ούγκο» (Τσάβεζ) και υποσχέθηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.
Μάλιστα, όπως με τον πιο επίσημο τρόπο ανακοινώθηκε, «οι λεπτομέρειες αυτής της ανεύθυνης ενέργειας αναλύθηκαν σε βάθος τη νύχτα της Παρασκευής (προς Σάββατο) με το διευθυντή της εταιρείας και τους υπαλλήλους που παρουσίασαν το προϊόν, που βρίσκεται ακόμα στην φάση της ανάπτυξης και δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά ούτε έχει καταχωρηθεί».
Κατά τη διάρκεια εκείνης της νυχτερινής συνεδρίασης «διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές το γεγονός πως συγγενείς του «Τσε» και του Τσάβες είχαν εγκρίνει την χρήση των ονομάτων τους, όπως είχε αναφέρει ένας υπάλληλος της δημόσιας αυτής επιχείρησης σε ξένα μέσα ενημέρωσης»!
Αυτά είναι τα πρότυπα που επιλέγουν κάποιοι για μια ευρωπαϊκή χώρα σαν τη δική μας…

http://www.elzoni.gr