Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τι λέει η κα Μπακογιάννη ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Τι λέει η κα Μπακογιάννη ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

 Α.        Η κα Μπακογιάννη μίλησε τις μέρες αυτές για τρία σοβαρά ζητήματα, στην “Καθημερινή” (συνέντευξη στον Γ. Τερζή, 23.11.14) και το “Βήμα” (στον ΒΗΜΑτοδότη, 21.11.14).
1.           Για τα “πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού” από τους Ευρωπαίους, είπε.
“Αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καίγοντας τον Τσίπρα και μετατρέποντας τη χώρα σε σκιάχτρο, τότε πρέπει να μας το πουν. Να κάνουμε κι εμείς τα κουμάντα μας. Κανείς δεν μπορεί να ανεχθεί ότι στην πλάτη του ελληνικού λαού μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια” (Καθημερινή 23/11).
Και αμέσως ο «Αταξικός», στην ISKRA της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή του 40% του ΣΥΡΙΖΑ, αναφώνησε:  
Όταν ακόμα και η Ντ. Μπακογιάννη φτάνει για πρώτη φορά στο σημείο να επικρίνει από την Καθημερινή της Κυριακής (23/11/14) τους ‘ευρωπαίους εταίρους’ γιατί παίζουν πολιτικά παιχνίδια, μετατρέποντας την Ελλάδα, όπως είπε, σε ‘σκιάχτρο’, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το κατάντημα στο οποίο έχει περιέλθει ο τόπος, τον ατελείωτο εφιάλτη που είναι μπροστά μας αλλά και την αχρειότητα που ξεχειλίζει στη σύγχρονη ευρωπαϊκή καπιταλιστική νεοαποικιοκρατία” (Iskra, 23.11).
Άδικο έχει ο «Αταξικός» στο συμπέρασμα που βγάζει, ακούγοντας την κα Μπακογιάννη; Συνωμότησαν οι Ευρωπαίοι για να μετατρέψουν τη χώρα μας σε σκιάχτρο, καίγοντας τον Τσίπρα! 
2.            Για τις τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είπε.
(α) “Πρέπει επιτέλους να βάλουμε και εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις δικές μας προτεραιότητες και όχι να ακολουθούμε μόνον ό,τι μας λέει η τρόικα” (Βηματοδότης 21/11).
Το ότι “ακολουθούμε μόνον ό, τι μας λέει η Τρόικα”… το έχουμε εμπεδώσει, ακούγοντας τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ κάθε μέρα στα Κανάλια και Ραδιόφωνα!
Τι προσθέτει με την επανάληψή του, ΣΗΜΕΡΑ, η κα Μπακογιάννη;
(β) “Το δράμα της Ελλάδας της κρίσης είναι ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις τους με την τρόικα ‘παίζουν άμυνα’. Εφτασε η ώρα της επίθεσης” (Καθημερινή 23/11).
Για την “επίθεση” στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που και ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελλίζεται, θα θέλαμε κάτι πιο συγκεκριμένο: Με ποια όπλα θα επιχειρηθεί και τι θα κάνουμε αν αποτύχει η “επίθεση”.
Κάτι τέτοιο δεν ρωτούσε και ή ίδια, υπερασπιζόμενη την ψήφο στα Μνημόνια, από τη εποχή του πρώτου Μνημονίου μέχρι χθές;  
3.           Για τη “συνεννόηση” Σαμαρά και Τσίπρα την ώρα της διαπραγμάτευσης, είπε.
 (α) “Δεν μπορεί να ήταν λιγότερες οι διαφορές Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη απ' ό,τι είναι οι διαφορές που χωρίζουν τον Σαμαρά και τον Τσίπρα” (Βηματοδότης, 21/11).
Λυπούμαστε, αλλά ο εξωφρενικός αυτός ισχυρισμός μόνο σε κάποιον με πλήρη άγνοια της εποχής Α. Παπανδρέου-Κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να συγχωρεθεί.    
(β) “Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων των κομμάτων, διακρίνει κανείς την αλλαγή των θέσεων που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν” (Καθημερινή, 23/11).
Η κα Μπακογιάννη πλανάται, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ! Οι θέσεις του δεν είναι οι συγκυριακές, συχνά αλληλοσυγκρουόμενες, δηλώσεις στελεχών του. Είναι οι θέσεις της Πολιτικής Απόφασης του Ιδρυτικού του Συνεδρίου, που αποφασίστηκαν μόλις πριν από δεκατέσσερις μήνες και δεν έχουν υποστεί καμιά αλλαγή μέχρι σήμερα.
(γ) “Αν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και συζητήσουν, είμαι βεβαία ότι θα τα βρουν, αλλά να καθήσουν” (Βηματοδότης, 21/11).
Ας κάνει τον κόπο η κα Μπακογιάννη να μας πει και σε ποια συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής είναι “βεβαία ότι θα τα βρούν” οι δύο αρχηγοί:
- Όταν οι θέσεις τους γι αυτά (αντιμετώπιση της κρίσης, χρέος, τραπεζικό τομέα, ιδιωτικοποιήσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, δημόσιο τομέα, σεισάχθεια, αντιμετώπιση της βίας στους δρόμους και τα πανεπιστήμια, καταλήψεις δημόσιων χώρων…) είναι όχι απλώς πολύ διαφορετικές αλλά αμοιβαίως αποκλειόμενες.
- Όταν ο κ. Τσίπρας κάθε λίγο και λιγάκι στέλνει “το μήνυμα” προς όλους –έλληνες, ευρωπαίους, επενδυτές, αγορές: “Δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από την παρούσα Βουλή με αυτήν την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη”!
Β.           Διερωτώμαστε πόσο βοηθάνε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ αυτά που η κα Μπακογιάννη λέει ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.