Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Οδηγία Εξοικονόμησης Ενέργειας και Καυσίμων εξέδωσε ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού

Πιστή στις δεσμεύσεις που εξήγγειλε και ξεκίνησε να εφαρμόζει με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή Πύδνας Κολινδρού επεξεργάστηκε και κοινοποίησε προς τους εργαζόμενους στον Δήμο, Οδηγία για εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Βαγγέλης Λαγδάρης απευθύνθηκε προσωπικά προς υπαλλήλους και στελέχη, θέλοντας να διευρύνει τις βάσεις αυτής της φιλοσοφίας και διαμοιράζοντας καθήκοντα ελέγχου της κατανάλωσης.
Με την έκδοση της Οδηγίας ξεκινά η εφαρμογή ελέγχου της κατανάλωσης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, με τον προϊστάμενο της κάθε οργανικής μονάδας της έδρας, των αποκεντρωμένων υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του Δήμου να έχει την σχετική ευθύνη. Για τους χώρους στέγασης των σχολείων παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών να μεριμνήσουν και να ορίσουν σε συνεργασία με του Διευθυντές των Σχολικών μονάδων υπεύθυνο για τη μέριμνα της μη σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας.
Όσο για τα καύσιμα, η αυστηρή τήρηση της νόμιμα προβλεπόμενης διαδικασίας προμήθειας και κατανάλωσης αποτελεί την μοναδική επιλογή και ο τριπλός έλεγχος επιβάλλεται ήδη. Σημαντικό είναι και το καθήκον της Οικονομικής Υπηρεσίας να ελέγχει, να συγκρίνει και να καταχωρεί τις εντολές των αντιδημάρχων, τα αποκόμματα των παραλαβών του κάθε υπαλλήλου υπεύθυνου για το κάθε όχημα ή μηχάνημα έργου και τις ποσότητες κατανάλωσης του κάθε οχήματος ή μηχανήματος έργου σύμφωνα με τα χιλιόμετρα ή τις ώρες εργασίας αντίστοιχα.
Σε περίπτωση  μη εφαρμογής και μη τήρησης της διαδικασίας θα υπάρχουν κυρώσεις, ενώ ο Δήμος έχει το δικαίωμα από τη μια να απαγορεύει στον προμηθευτή την διάθεση σε οποιονδήποτε για λογαριασμό του Δήμου και των Νομικών Προσώπων αυτού και να μην αναγνωρίζει οικονομική οφειλή προς τον κάθε προμηθευτή, ο οποίος πλέον θα πρέπει να διεκδικήσει την οφειλή από τον παραλαβόντα.
Οι πόροι για την θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και την κίνηση δημοτικών οχημάτων, είναι ολοένα μειούμενοι και για το λόγο αυτό η υπεύθυνη χρήση αποτελεί μονόδρομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη οριστεί υπεύθυνοι για όλα τα κτίρια και τα οχήματα.
Η εφαρμογή της Οδηγίας για καύσιμα-πηγές ενέργειας έχει εκτιμηθεί ότι θα επιφέρει στο Δήμο οικονομία της τάξης του 30%, η οποία και θα γίνει εμφανής μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας και αφού εξοφληθούν οι υπάρχουσες υποχρεώσεις του.
Ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού οφείλει να ακολουθήσει νοικοκυρεμένη διαχείριση, ώστε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του.