Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Στο Βαλέτσικο Τσαριτσάνης ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος....  Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ"
 Το Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 με συμπατριώτες και φίλους του Συλλόγου μας ταξιδέψαμε μέχρι την Τσαριτσάνη, ένα χωριό κοντά στην Ελασσόνα, με πλούσια φυσική
ομορφιά και σημαντική τοπική ιστορία. Κύριος σκοπός της εκδρομής μας ήταν το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο), η οποία χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 


Κατά την άφιξή μας στο μοναστήρι, παρακολουθήσαμε τη Θεία λειτουργία ιερατούντος του π. Αλέξανδρου Νεζεργιώτη, εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μεταβήκαμε στο κέντρο της Τσαριτσάνης και επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο. 


Η ίδρυσή του το 2009 αποτελεί πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, ενώ το λαογραφικό υλικό που εκτίθεται εκεί και το οποίο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά, διαρθρώνεται στις εξής ενότητες: 
1) Διαδικασία κατασκευής υφαντών - Ύφανση στον αργαλειό, 2) Δείγματα υφαντών και κεντημάτων, 3) Λαϊκή Τέχνη, 4) Παλιά εργαλεία και εξαρτήματα παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών, 5) Αντικείμενα και εργαλεία οικιακής χρήσης, 6) Αντικείμενα - εξοπλισμός και εργαλεία του αγροκτηνοτροφικού βίου.
Επόμενή μας στάση ήταν ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών και το Πνευματικό κέντρο του Ναού, όπου μας προσφέρθηκε καφές. Ακολούθησε η ξενάγησή μας στην παλαιά Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (κτίσμα του 1614) από τον εφημέριο του Ναού π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις σπάνιες τοιχογραφίες του, τα ξυλόγλυπτα και τα μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας αντικείμενα που φυλάσσονται στο Ναό. Αναχωρώντας από την πόλη της Τσαριτσάνης, κατευθυνθήκαμε προς την Ελασσόνα και επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιωτίσσης, η οποία χρονολογείται περί τον 13ο αιώνα και φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας, η οποία μεταφέρθηκε εκεί από ένα μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Το πρόγραμμα των επισκέψεών μας ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την μετάβασή μας στη γενέτειρά μας τον Κοκκινοπλό για γεύμα.
Ευχαριστούμε θερμά τον π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου επ΄αφορμή της επισκέψεώς μας, για την ενδιαφέρουσα και με γλαφυρότητα ξενάγησή μας στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσαριτσάνης, καθώς επίσης και για την καταλυτική συμβολή του στον προγραμματισμό των επισκέψεών μας. Επίσης, ευχαριστούμε την κ. Ζαννέτα Μπαλούκα-Μητσιμπόνα και την οικογένεια της, που με ιδιαίτερο μεράκι και ζήλο ανέλαβαν την προετοιμασία και προσφορά του καφέ στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης για τη ζεστή υποδοχή και φιλοξενία μας στο Λαογραφικό Μουσείο, με τις ευχές μας για καλή συνέχεια στο πολύπλευρο και δημιουργικό έργο του. Ευχαριστούμε τις μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιωτίσσης Ελασσόνας για την φιλοξενία και ξενάγησή μας στο μοναστήρι. Ευχαριστούμε θερμά τους εστιάτορες του Κοκκινοπλού για την περιποίηση των εκδρομέων μας κατά την παραμονή μας στο χωριό για γεύμα, καθώς επίσης και το Γραφείο Γενικού Τουρισμού "OLIMPIOS TRAVEL" για την ασφαλή και άνετη μετακίνησή μας. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπατριώτες και φίλους που με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν στην εκδρομή μας και στήριξαν έμπρακτα για μία ακόμη φορά τις δράσεις του Συλλόγου μας.