Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: 12ος Διαγωνισμός Ψαρέματος στη Γρίτσα Λιτοχώρου

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ
Σοφία Μαυρίδου: «Η αθλητική αλιεία αποτελεί μια δυναμική μορφή εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει τους φίλους της θάλασσας  στην Πιερία»

Για 12η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» διοργάνωσε  διαγωνισμό ψαρέματος- μετά από την έγκριση του αιτήματός του από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας- την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014,  από τις 5.30 π.μ. έως τις 11.00 π.μ., στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βαρικού Λιτοχώρου και Λεπτοκαρυάς, με σημείο εκκίνησης το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου.

Ο διαγωνισμός ψαρέματος  διοργανώθηκε  στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2014» και το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ » προσκάλεσε και φέτος ερασιτέχνες ψαράδες να συμμετάσχουν στην καλοκαιρινή -και θεσμό πια- εκδήλωση.

Εξήντα εννέα κιλά ψάρια αλιεύθηκαν, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αναδεικνύοντας  νικητές όλους τους συμμετέχοντες, καθώς η εκδήλωση δεν αποσκοπεί σε χρηματικά οφέλη αλλά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ερασιτεχνών ψαράδων που συμμετέχουν και την προσφορά πραγματικά φρέσκων ψαριών του Θερμαϊκού, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για άπορες οικογένειες  μετά το πέρας του διαγωνισμού. Άλλωστε,  μια ποσότητα των ψαριών διατέθηκε και για την προετοιμασία του γεύματος της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο λιμάνι της Γρίτσας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, απέδωσε την επιτυχία της εκδήλωσης,   στην αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλε ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μικρασιατών Ν. Εφέσσου « Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ », να διοργανώσει και να προετοιμάσει  σωστά το διαγωνισμό  ψαρέματος, αναδεικνύοντας  την περιοχή  και  χαρίζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία σε πολίτες και επισκέπτες- φίλους του ψαρέματος- της Πιερίας.

 « Ο διαγωνισμός ψαρέματος καταφέρνει να φέρει τους φίλους του ψαρέματος στην περιοχή μας,  προκειμένου να γνωρίσουν και να θαυμάσουν τον τόπο μας   και να περάσουν ένα όμορφο πρωινό στη θάλασσα με το αγαπημένο τους χόμπι,  που μπορεί  να αποτελέσει και μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Ευελπιστούμε  να υπάρξουν κι άλλες αξιόλογες προτάσεις και από άλλους πολιτιστικούς φορείς,  που σκοπό θα έχουν την προβολή του φυσικού κάλους της Πιερίας. Στηρίζουμε την εν λόγω  εκδήλωση και ενθαρρύνουμε  τη διοργάνωση και  τη συμμετοχή  φορέων και  πολιτών σε παρόμοιες  δράσεις, που  διεξάγονται  με ασφαλή, περιβαλλοντικά και κοινωνικά  υπεύθυνο τρόπο. Άλλωστε, πολιτική της Π.Ε.Πιερίας είναι η προώθηση και της αθλητικής αλιείας,  για την αύξηση της τουριστικής κίνησης»,  επεσήμανε η  κ. Μαυρίδου.

Στο φετινό διαγωνισμό εκτός από το ψάρεμα με βάρκα διεξήχθη και άτυπος διαγωνισμός ψαρέματος με καλάμι από την ακτή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες ερασιτέχνες ψαράδες με βάρκες ήταν τα σκάφη να είναι εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες άδειες πλόων σε ισχύ καθώς επίσης να φέρουν και τα απαιτούμενα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα. Το ψάρεμα πραγματοποιήθηκε με αγκιστρωτά εργαλεία και συγκεκριμένα με καθετή, συρτή και τσαπαρί. Τα είδη ιχθύων που αλιεύθηκαν  είναι μουρμούρες, σπάροι, γόπες, λυθρίνια, σαυρίδια, κυνηγοί κ.λ.π.

Τα έπαθλα που θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων «ΠΡΟΔΡΟΜΙΑ 2014» στις  28 Αυγούστου  θα είναι α) για την ποσότητα των ψαριών και β) για το μεγαλύτερο ψάρι.

Για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού υπήρχε παρουσία προσωπικού του Λιμενικού Σώματος από το Υπολιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης. Την ιατρική μέριμνα στο χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού ψαρέματος είχε αναλάβει με την παρουσία μελών του,  το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Περιφερειακού Τμήματος Κατερίνης.

Στην εκδήλωση, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, εκπροσώπησε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, ο οποίος αναφερόμενος στο διαγωνισμό  επεσήμανε  πως διεξάγεται  σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων στο Θερμαϊκό κόλπο. Παράλληλα, ο κ. Ρουκάς ενημέρωσε  ότι από φέτος έχει καταργηθεί η υποχρέωση εφοδιασμού των ερασιτεχνών ψαράδων με ερασιτεχνική άδεια αλιείας, μετά την ψήφιση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Ναυτιλίας.