Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

2η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΝΕΑΣ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
 Με την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης του κτιρίου και του αύλειου χώρου, το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες της 2ης Οικογιορτής Νέας Αγαθούπολης, την ερχόμενη Κυριακή, 1 Ιουνίου. Η Οικογιορτή θα
πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί ως τις 2:30 μετά το μεσημέρι και θα συμμετέχουν με τα προϊόντα τους περίπου 20 βιοκαλλιεργητές, χειροτέχνες και συνεταιρισμοί τοπικών προϊόντων από την περιοχή της Πιερίας, αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του ηλιακού φούρνου και για τη χρησιμότητα των ενεργών μικροοργανισμών και να γευτούν τοπικά προϊόντα, όπως γλυκά και κρασιά. Παράλληλα, θα κάνουν birdwatching (ορνιθοπαρατήρηση) από το παρατηρητήριο, ενώ τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στη διάθεση των επισκεπτών θα είναι και τα ποδήλατα του παρατηρητηρίου για μία βόλτα στον ποδηλατόδρομο.
Οι φωτογράφοι της Εφορίας Φωτογραφίας Ίριδα, της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα παρουσιάσουν σε υπαίθρια έκθεση μέρος της δουλειάς τους με εικόνες από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και κυρίως από τους υγροτόπους της Πιερίας, όπου φωτογραφίζουν συστηματικά εδώ και ένα χρόνο.


Κάλεσμα για τα αδέσποτα
Η μέρα αυτή θα είναι αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα. Στις 11 το πρωί θα υπάρξει ομιλία από την ομοιοπαθητικό κτηνίατρο Κυριακή Παπαδημητρίου για την  πολυεπίπεδη προσφορά των ζώων στον άνθρωπο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο με θέμα "Η Ασπρούλα και ο ταύρος - η ζωή μου αν ήμουν ζώο». Στο πλαίσιο της γιορτής, οι φιλοζωικές ομάδες της Κατερίνης απευθύνουν κάλεσμα για τη συγκέντρωση τροφής για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Η Γιορτή διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και την οικολογική ομάδα της Πιερίας «Μητέρα Γη».
Τα έργα ανακαίνισης
Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του παρατηρητηρίου, μέσω χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και από το Πράσινο Ταμείο. Μέσω του ΠΕΠ, το παρατηρητήριο απέκτησε νέα κουφώματα και επιδιορθώθηκε η σκεπή του ώστε να προστατεύεται από το νερό της βροχής. Επίσης, απέκτησε στέγαστρο στην είσοδο και έγιναν φυτεύσεις στον εξωτερικό χώρο. Μέσω του Πράσινου Ταμείου το παρατηρητήριο εξοπλίστηκε με νέα έπιπλα και τηλεσκόπιο, ενώ τοποθετήθηκε κάδος κομποστοποίησης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς για την προώθηση της ανακύκλωσης στα σχολεία.

Ώρες λειτουργίας του παρατηρητηρίου
Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Νέας Αγαθούπολης είναι ανοιχτό και υποδέχεται επισκέπτες από Τετάρτη ως Κυριακή, από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι. Από τα μέσα Ιουνίου ως το τέλος του καλοκαιριού, τα Σαββατοκύριακα παραμένει κλειστό το πρωί και λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ. Για να πάει κανείς στη Νέα Αγαθούπολη, ακολουθεί την εθνικό οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών και βγαίνει στην έξοδο της Μεθώνης.

Η στήριξη της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).