Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Στην 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
ΣΕΒΕ: Πρόταση για επαναφορά ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Στην 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα υπό την Προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη
συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Μέλος του Συμβουλίου κ. Δημήτρης Λακασάς
Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το τελικό κείμενο της μελέτης-εισήγησης του Ισραηλινού Οργανισμού YOZMA(ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Η βασισμένη σε πέντε άξονες πολιτική που προτείνεται για την προσεχή 7ετία κατά τη διάρκεια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δις. ευρώ και περισσότερες από 32.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι προτεινόμενες δράσεις όπως είναι το Ταμείο της Νέας Οικονομίας και ευρύτερα ο θεσμός του venture capital, η σύσταση θέσης CTO στο ΥΠΑΑΝ, το TTO, οι θερμοκοιτίδες τεχνολογίας και τα starts ups και τα λοιπά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι τα business angelsprivate equities και crowd capitals είναι περισσότερο συνυφασμένες με δράσεις που Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Με αυτά τα δεδομένα ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επανέφερε το πάγιο αίτημα του Συνδέσμου για επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ο ΣΕΒΕ θεωρεί αναγκαία την επαναφορά της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ώστε να εξομαλυνθεί σε  μεγάλο βαθμό η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας και η αξιοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων και πόρων προς όφελος της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με όχημα την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.  Ουσιαστική και φυσική θέση της ΓΓΕΤ ήταν και είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για την  υποστήριξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επίσης πρόταση του ΣΕΒΕ συνιστά η ενεργοποίηση της ΓΓΕΤ ως φορέας διαχείρισης δράσεων Έρευνας και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το μοντέλο της σοφής διαχείρισης της γνώσης καθώς και αυτό του τριπλού έλικα, δηλαδή Ακαδημαϊκός, Ιδιωτικός τομέας και Κρατικά Ινστιτούτα σε ομαλή διασύνδεση.

Ο κ. Λακασάς τόνισε ακόμη την ανάγκη τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης να έχουν διέξοδο στην εφαρμοσμένη έρευνα και στις διεθνείς αγορές και να δίδεται επιβράβευση είτε με φορολογικά κίνητρα είτε με επιδότηση σε προϊόντα και υπηρεσίες που συνιστούν καρπό συνεργασίας της επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας και εξυπηρετούν την πραγματική αγορά.