Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η καλή λειτουργία του πολιτεύματος είναι ευθύνη των πολιτών (Αρθ.120Σ)

Με ρώτησε πρόσφατα ένας αναγνώστης αν μπορώ να τον βοηθήσω να κατανοήσει την σημασία του άρθρου 120 του Συντάγματος. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως βλέπω τα πράγματα.

Για μένα, πρόκειται μάλλον για το σημαντικότερο άρθρο του συντάγματος, καθώς ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι αφεντικό σε αυτή την χώρα είναι ο Πολίτης και ότι δουλειά του είναι να ελέγξει την κρατική εξουσία, να την υποχρεώσει να τηρήσει το σύνταγμα και να εξασφαλίσει έτσι την καλή λειτουργία του πολιτεύματος. Το αυτονόητο δηλαδή. Και αυτό επειδή το πρώτο  άρθρο του, προβλέπει ότι  “ Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα”.  Χωρίς ρητή πρόβλεψη όμως, το σύνταγμα και η ουσιώδης αυτή διάταξή του, θα ήταν για πάρα πολλούς, «γράμμα κενό περιεχομένου».  Όχι επειδή έτσι είναι, αλλά επειδή έτσι βολεύει. 
Για όσους δεν γνωρίζουν το τελευταίο άρθρο του συντάγματος ( 120), το παραθέτω στην συνέχεια: 
ΤΜΗΜΑ Δ’: Ακροτελεύτια διάταξη
Άρθρο 120
  1. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
  2. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
  3. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.
Με την κατάλυση του συντάγματος νοείται η προσβολή της μορφής του ή μιας από τις οργανωτικές του βάσεις που συνίσταται τόσο στην παραβίαση των διατάξεων αυτών όσο και στην αδυναμία επιβολής των συνταγματικών κυρώσεων. Δηλαδή δεν μιλάμε για απλή παραβίαση κάποιας διάταξης αλλά για παραβίαση διάταξης / διατάξεων που σχετίζονται με το πολίτευμα και τις οργανωτικές του βάσεις. Ο όρος σύνταγμα στο άρθρο 120 παρ. 4 αναφέρεται στο «ουσιαστικό» σύνταγμα (δείτε σχετικά Ολόκληρο το Σύνταγμα της Ελλάδας σε μια σελίδα ), το οποίο ταυτίζεται με το πολίτευμα και το οποίο είναι το σύνολο των κανόνων δικαίου που αναφέρονται στον σχηματισμό, στην οργάνωση και την άσκηση της κρατικής εξουσίας. Δείτε σχετικά Ολόκληρο το Σύνταγμα της Ελλάδας σε μια σελίδαΗ ακριβή περιγραφή των παραβιάσεων αυτών, εμπεριέχονται στις διατάξεις των άρθρων 134 και επ. του Ποινικού Κώδικα που προσδιορίζουν τη έννοια της έσχατης προδοσίας και της προδοσίας της χώρας. Λεπτομέρειες εδώ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Και λέγοντας με την βια, εννοεί βέβαια το σύνταγμα όλους τους τρόπους κατάχρησης και/η καταπίεσης. Πιο απλά, με την βια, σημαίνει με το ζόρι, χωρίς σχετικό δικαίωμα. Και το λέει ρητά το 120, προβλέποντας την ποινική δίωξη του σφετερισμού, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή. 
Τέλος, θεωρώ ότι η οριστική αναγνώριση της εξουσίας του Πολίτη, δημιουργεί και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Όχι μόνο δικαιώματα. Λέει δηλαδή με απλά λόγια το 120 ότι, ναι κύριε, δικό σου το “σπίτι”, εσύ κάνεις κουμάντο, δικές σου όμως και οι ευθύνες της καλής λειτουργίας του. Εξού και το “Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται …” Αν δεν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου και δεν αντιστέκεσαι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το σύνταγμα σου (το καταστατικό του Σπιτιού σου δηλαδή), θα υποστείς και τις συνέπειες. Έτσι δεν είναι ;;; Σκεφτείτε το.
QUIZ:
Όταν κινδυνεύει το σπίτι σου τι κάνεις ;;; 
α) Περιμένεις μήπως έρθει κάποιος να το σώσει
β) Ψάχνεις ηγέτη που να σου πει τι να κάνεις 
γ) Το προστατεύεις εσύ ο ίδιος με κάθε τρόπο