Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Σαφάρι ελέγχων για παράνομες μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο

Τι ανακοίνωσαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης
Σαρωτικούς ελέγχους για πλαστά πιστοποιητικά, αλλά και για παράνομες διαδικασίες μέσω
των οποίων έγιναν μονιμοποιήσεις δημοσίων υπαλλήλων, έχει εξαπολύσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Πέραν της αποκατάστασης της αξιοκρατίας, ζητούμενο είναι οι... παραβάτες να τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου, «τροφοδοτώντας» τις 11.500 απολύσεις που προβλέπονται για το 2014.
Ήδη στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών τίθενται περίπου 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με προεδρικά διατάγματα. Η αρχή των ελέγχων θα γίνει από τους 35.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και εν συνεχεία θα επεκταθούν στις μονιμοποιήσεις που έγιναν επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα, Κώστα Σκανδαλίδη, αλλά και Βάσως Παπανδρέου.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή προβλέπεται ότι όλη η διαδικασία θα γίνει υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, ενώ οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου απασχολούνται περίπου 1.700 υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου.
Απολύσεις
Στη «δεξαμενή» των απολύσεων θα προστεθεί το πλεονάζον προσωπικό από φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν (σ.σ. κυρίως στους τομείς της Υγείας και των ΟΤΑ), από τα πειθαρχικά, αλλά και από όσους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και δεν θα καταφέρουν, εντός οκταμήνου όπως προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση, να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου. Η αρχή αναμένεται να γίνει από τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς. Την ίδια ώρα, στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επαναφέρει το ζήτημα των συμβασιούχων που απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών. Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι ο αριθμός όσων δεν δικαιωθούν να προσμετρηθεί στις απολύσεις. Ηδη βάσει των στοιχείων υπολογίζεται ότι περίπου 1.700 συμβασιούχοι έχουν απολυθεί λόγω απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων, ενώ ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 3.000.
Ως προς τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων, ήδη στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 23 οργανισμοί οι οποίοι εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 250 άτομα. Εξ αυτών περίπου 150 άτομα που απασχολούνται σε ΝΠΙΔ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα οδηγηθούν, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε απόλυση. Οι εργαζόμενοι των ΝΠΔΔ θα τεθούν σε κινητικότητα, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν εργαζόμενοι στην Υγεία και στους Δήμους προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων στα τέλη Μαρτίου.
Κατά τις τελευταίες συναντήσεις, η τρόικα φέρεται να πιέζει την κυβέρνηση προκειμένου οι «διαθέσιμοι» να αποτελέσουν βασική πηγή απολύσεων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι είτε δεν έχουν εργασιακό αντικείμενο είτε έχουν χαμηλές επιδόσεις και προσόντα. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου, καθώς στο Μνημόνιο προβλέπεται η συνέχιση της κινητικότητας και το 2014. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό ή άμεση σύνδεσή της με απολύσεις. Επ’ αυτού αναμένεται να επιχειρηματολογήσει στην επόμενη συνάντησή του με την τρόικα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ζητήσει να συνεχιστεί μεν η κινητικότητα, αλλά να είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από τις απολύσεις.